Rețetele din bucătăria Topului

0

În complicata lume a businessului, e extrem de greu să ajungi în top. Iar, dacă ne gândim că vorbim despre un sector în care bărbaţii sunt, de cele mai multe ori, cei care fac legea, e cu atât mai complicat pentru o femeie să ajungă în faţă.

Totuşi, în lumea afacerilor din România, sunt numeroase doamne care au obţinut performanţe de invidiat. De aici a venit şi marea provocare pe care am avut-o: să ne limităm la doar 50 de doamne, iar apoi să încercăm să facem un clasament în care să avem o ierarhie clară, din care factorul subiectiv să fie diminuat cât de mult se poate.

Prin urmare, am ales trei criterii: notorietate, valoare business şi realizări.
– La capitolul „notorietate”, jumătate din punctaj a fost dat de prezenţa persoanei în mass media, iar cealaltă jumătate de cât de cunoscută este compania pe care a construit-o şi/ sau pe care o conduce.
– În ceea ce priveşte indicatorul „valoare business”, am ţinut cont de cifrele de afaceri. Dar, pentru că în clasament avem şi antreprenoare şi doamne CEO, am hotărât ca intervalele punctate să fie diferite. Astfel, dacă am punctat cu 5 mărţişoare antreprenoarele care au construit afaceri de peste 100 de milioane de euro, când a venit vorba despre CEO, acestea au primit 5 mărţişoare dacă au condus afaceri care au trecut de un miliard de euro. Acelaşi raport, de 1:10, l-am păstrat la fiecare interval.
– La capitolul realizări, am punctat rezultatele financiare raportate în ultimii doi ani, proiectele de investiţii, dar şi implicarea în programe de CSR.

Pentru că sunt şi câteva femei care şi-au început singure afacerea, fără ajutor din partea nimănui, şi o conduc tot singure, am hotărât să le acordăm un punct bonus. Ne-am gândit la acest lucru pentru că, atunci când eşti alături de familie într-un business sau preiei conducerea unei afaceri cu ştate vechi, ni se pare un pic mai simplu decât să o iei de la zero. Iar ideea de „punct bonus” a venit şi pentru că am încercat să nu ştirbim deloc din meritul celorlalte doamne prezente în clasament, care şi ele au avut un rol determinant în succesul afacerilor în care au fost implicate.

Ceea ce urmează să parcurgeţi, nu este un clasament infailibil. Poate ar fi alte criterii mai potrivite pentru a realiza un clasament al performanţei în business. Ceea ce însă garantăm este că toate persoanele prezente aici fac cinste noţiunii de „femeie în afaceri”.

Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 30 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here