CONAF – Drumul curajului

0

Anul 2018 a coagulat eforturile din ultimii ani ale multor asociații, patronate și federații, de a forma o Românie Antreprenorială având în centrul său femeia antreprenor. La început a fost doar mult curaj, a urmat conturarea unei viziuni, și ­a făcut apariția determinarea și abia mai apoi, când aluatul lăsat la dospit a crescut, s­-au coagulat și eforturile noastre.

Nu știu dacă fără spiritul de inițiativă, fără curajul și determinarea antreprenorilor săi, România ar fi la fel de frumoasă ca țara pentru care noi, cei din CONAF, dăruim timp, creativitate, valoare și, nu în ultimul rând, investim pentru un viitor mai generos și mai sustenabil. Pe lângă cifre, povești și visuri există o realitate pe care nu o putem nega. Opincile cu nojițe ale bunicului, leagănul din lemn, școlile fără toalete, casele fără curent electric în 2019, par niște povești ireale. Și, totuși, ele există în România, așa cum există și mame care își caută cu disperare locuri de muncă, mame care aleg drumul pribegiei lăsându­și copiii în grija celor rămași și amorțiți de timp, la fel cum există și femei care leagănă copilul cu stânga și semnează contracte cu dreapta.

Pentru că realitatea României reprezintă în aceeași măsură și cele peste 500.000 de femei care au calitatea de asociat/acționar, cele peste 150.000 de femei care se regăsesc în segmentul freelancerilor, precum și ponderea de 37,38% femei (acționari/asociați) în totalul de 927.373 de companii înregistrate în 2018. Procentul crește în fiecare an și a fost remarcată tendința de creștere mai acentuată a numărului de noi companii înființate de femei. Am evoluat mult și acest fapt se datorează celor care au avut curaj să militeze pentru schimbarea mentalităților, a paradigmelor create de sistemul vetust potrivit căruia femeia este bună la cratiță. Mai avem de construit, de schimbat și inovat, însă, până atunci, societatea trebuie pregătită pentru a înțelege statutul contemporan al omului de afaceri, pentru că, din păcate, aparent trăim în capitalism, însă ne împiedicăm tot mai rău și tot mai des, de brațele caracatiței vechiului sistem, întinse pe dedesubt de un stat care a ajuns să facă concurență neloială propriilor oameni de afaceri.

Omul de afaceri este motorul unei economii sănătoase și sustenabile, cea în care construim responsabil azi, cu gândul la un mâine mai bun. În România, antreprenoriatul vine cu multe obligații și cu puține drepturi, iar când statul o să îi acorde respectul și atenția cuvenite, atunci, Europa către care visăm, va vedea în România un partener serios și de drum lung. Sunt multe de construit, însă temelia a fost așezată. Astăzi nu mai trăim în definiții, creăm definiții, schimbăm concepții, învingem mentalități și avem curaj! Așa arată femeia de afaceri contemporană, femeia care îndrăznește să piloteze cu calm și cu multă abilitate cursa antreprenoriatului.
Cu curaj, azi femeia antreprenor îndrăznește să aspire la domeniile și locurile care până nu demult purtau amprenta: Men’s Only! Și da, putem fi în același timp și femei de afaceri, și soții, și mame, și fiice, și prietene. Pentru că WE MEAN IT!

DESPRE AUTOR:
CRISTINA CHIRIAC
este economist, specializată în finanțe, bănci, burse de valori și asigurări, este consultant și auditor financiar, practician în insolvență, mediator și arbitru internațional în mediere. Este Doctor în Economie, antreprenor, fondatoarea brandului Flori de Ie, Ambasadoare a antreprenoriatului feminin, mentor în programe de sprijinire a antreprenoriatului și autorul cărții „Marea privatizare”.
Este Președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor, a Federației Patronatelor Femeilor Antreprenor și a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.

Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 30 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here