Îndrăgostită de matematică încă din gimnaziu, una dintre cele mai cunoscute antreprenoare din România, Măriuca Talpeș (55 de ani), cofondatoare Bitdefender și CEO al editurii Intuitext, lucrează astăzi la un plan pe cât de ambițios, pe atât de posibil: vrea să ajute educația din România să facă un salt în următorii 15 ani.
„De la penultima în Uniunea Europeană să ajungă în Top 10 european”, punctează scurt, subliniind și câteva dintre măsurile care ar face posibil acest lucu. Astfel că, în afara preocupărilor legate de predare și învățare cu ajutorul tehnologiilor, și-a propus să facă acest plan posibil alături de un grup de oameni din zona privată, inclusiv din ONG-uri (organizații neguvernamentale).
„Împreună cu echipa pe care am creat-o, am avut mai multe premiere: primele lecții multimedia interactive pe programa școlară românească în 2001-2002; una dintre primele comunități din lume de crowdsourcing pentru predare și învățare didactic.ro, demarată în 2003; primul program online de pregătire pentru examenul de admitere la liceu, examenultau.ro”, detaliază Măriuca Talpeș despre câteva dintre proiectele materializate în anii trecuți.
Mai mult, împreună cu reprezentanții Societății de Știinte Matematice, a contribuit la rezolvarea problemei reducerii numărului de copii cărora le place matematica, printr-un proiect demarat în 2009. Este vorba despre viitoriolimpici.ro. Dar până a se implica foarte mult în educație, antreprenoarea are un istoric de business foarte interesant împreună cu soțul său, Florin Talpeș. Despre ce este vorba?
Business la nivel mondial
Ei bine, în 1990, cei doi au pus bazele companiei Softwin, apoi AntiVirus eXpert (AVX), care a devenit Bitdefender în anul 2001. Înainte de acest pas, după ce a absolvit Facultatea de Matematică, a fost cercetător la Institutul de Tehnică de Calcul din București. Așadar, a acumulat experiență în acest domeniu.
Și tot legat de afacerea Bitdefender, aceasta a fost evaluată la peste 600 de milioane de dolari, după ce fondul de investiții Vitruvian Partners a achiziționat, anul trecut, o participație de 30% din companie, de la un alt fond de investiții, Axxess Capital.
Afacerea a avut o creștere accelerată, devenind foarte cunoscută și în străinătate, fiind prezentă în America și în Europa. În același timp, compania s-a dezvoltat și printr-o serie de achiziții.
„După 1989, am decis să rămânem în țară, iar din 1999 m-am implicat în proiecte astfel încât să ajut cât mai mult educația din România”, mai spune Măriuca Talpeș, care este și membru în board-ul Romanian Business Leaders și iniţiatoare a proiectului MERITO, ce scoate în prim-plan performanţele profesorilor.
Sfaturi pentru tinere antreprenoare
În altă ordine de idei, antreprenoarea crede că, în general, în afaceri, femeile își asumă mai puține riscuri, sunt atente la reacțiile și nevoile clienților și, în același timp, sunt empatice. Iar dacă ar fi să ofere câteva sfaturi unei tinere fără experiență care intenționează să înființeze un business, primul se referă la „o analiză amănunțită” a pieței în care se va dezvolta.
„Și pentru că e o perioadă de transformări profunde, trebuie să înțeleagă care sunt noile tehnologii care vor schimba domeniul în care vor să activeze, cât și ce efecte mari pot fi asupra schimbării modelelor de business, ce oportunități apar și ce amenințări sunt pentru actualii jucători din acel domeniu”, mai punctează ea.
Nu în ultimul rând, trebuie să înțeleagă că a începe ceva nou înseamnă să fii pregătită să experimentezi rapid, să validezi și invalidezi cu viteză ipoteze care formează modelul de „Go To Market”, să găsești repede acele microsegmente de piață care clar adoptă soluțiile sau serviciile tale. Iar pe plan personal, Măriuca Talpeș spune că pentru o femeie este important să își dezvolte mereu partea creativă, prin artă, muzică, dans, sport, astfel încât să poată inova apoi în business.
Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie, catalog disponibil în rețeaua InMedio.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie și printr-un e-mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.