Călin Văduva este fondatorul companiei IT Fortech din Cluj-Napoca, membru al Clusterului IT clujean, cu peste 15 ani de experiență în dezvoltarea de software, și unul dintre principalii jucători de pe piața de outsourcing, cu cea mai rapidă și constantă creștere din regiune.
Primul lui job a fost ca profesor. A lucrat în străinătate și s-a întors în țară, la catedră, înainte să-și dezvolte propriul business.
„Am terminat Comunicațiile în `95. Perioada respectivă a fost destul de dificilă. Am lucrat în IT, iar în 1996 mi s-a oferit posibilitatea să lucrez un an în Grecia, unde am învățat foarte multe. Contractul era, inițial, pe 6 luni, dar mi s-a reînnoit. Am lucrat într-o echipă de top și am deprins multe abilități utile. După un an, m-am întors în țară, deși aș fi putut să rămân. Ofertele nu-mi lipseau. M-am întors la facultate și am scris o carte despre programare Java. Cartea nu m-a ajutat foarte mult financiar, și nici salariul de la Universitate nu era grozav. Predam, am început și doctoratul, dar cheltuielile nu erau mici și venise pe lume și copilul”, își amintește Călin Văduva.
O firmă din Japonia l-a recrutat într-o echipă de cincisprezece profesioniști. „Lucram când aici, când în Japonia”, continuă Văduva.
Debutul în antreprenoriat
Experiența acumulată în Japonia i-a dat curaj să își deschidă propria afacere, în parteneriat. Proiectul s-a numit Art Net și era prima firmă de software clujeană, care a mers promițător până când a dat faliment partenerul principal. „Cu o parte dintre acționari am pornit Fortech-ul. Cine spune că știa dinainte ce și cum să facă, că a aflat din cărți sau de la televizor, se înșeală. E doar un good feeling, multă muncă și perseverență”, spune omul de afaceri.
Proiectul Fortech a demarat în decembrie 2003. Timp de un an, lucrurile au mers bine, firma a început sa crească. De această dată nu s-au mai bazat pe un singur partener.
Anul 2005 a fost unul greu, povestește Călin Văduva, când a trebuit să dea afară mai bine de jumătate din angajați.
Din martie 2009, Fortech a început să crească în mod constant. „Cel mai dificil era să învingem prejudecățile că cineva din România n-ar putea fi demn de încredere. A fost o perioadă de execuție organizată și perseverentă. Am o echipă extraordinară, căreia i-am acordat întotdeauna încredere și nu m-a dezamăgit”, se mândrește managerul Fortech.
„Segmentul de software outsourcing reprezintă activitatea noastră. Acoperim întregul ciclu de dezvoltare a unui produs software, din etapa de analiză de business, la dezvoltare de specificații, architecturi, servicii de UX și UI, dezvoltare, testare și mentenanță. Ne adresăm cu precădere clienților din SUA, Europa de Vest și țările nordice. 55% dintre clienții noștri sunt din Europa și 45% din State”, a explicat Văduva.
Fondatorul Fortech e de părere că am putea împărți perioada de dezvoltare a IT-ului în 3 etape: din 1995 până în 2003 s-au creat premisele, din 2003 până în 2011 au apărut și au început să se dezvolte multe firme de IT, iar după 2011 s-au creat firmele de outsourcing.
“Vizăm în continuare o creștere organică”
Fortech a terminat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro și are aproximativ 750 de angajați în birourile din Cluj-Napoca, Oradea, Iași și Brașov. În 2018, cifra de afaceri va crește la 26,5 milioane de euro.
„Fortech este astăzi o companie stabilă din toate punctele de vedere. Avem o bază de peste 170 de clienți care au acordat încredere companiei în diverse etape de evoluție. Dintre aceștia, 65 reprezintă colaborări de lungă durată. O parte dintre clienți sunt cu noi de peste 10 ani, iar la ultimul survey, 9 din 10 clienți au menționat că ar recomanda Fortech ca partener de dezvoltare. Cred că momentan suntem printre primele firme locale de outsourcing din România. Majoritatea celorlalte au fost preluate de companii internaționale. Vizăm în continuare o creștere organică, având în vedere că în ultimii doi ani am investit constant în dezvoltarea structurilor de organizație și în creșterea nivelului de management pentru a susține o nouă etapă de dezvoltare”, a explicat Călin Văduva.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.