Informatizarea transportului feroviar. Aplicații în premieră, lansate de Grampet Group

6

Transportul feroviar se desfășoară într-o rețea cu acces reglementat, fiind cea mai restrictivă din acest punct de vedere. În aceste condiții desfășurarea procesului de transport feroviar este guvernată de procese informaționale strict reglementate care au folosit la începuturi telegraful, ajungând în prezent să utilizeze foarte intens sistemele informatice, a declarant Amedeo Neculcea, director general adjunct al GFR, în cadrul dezbaterii “Conneting Europe through entrepreurship and innovation”, care a avut loc vineri, la Palatul Parlamentului, în contextul consiliului informal COMPET.

Potrivit directorului Grup Feroviar Român, compania fanion a Grampet Group, sistemul feroviar autohton a fost printre primele care a beneficiat implementarea unor sisteme informatice.

În acest context, Grup Feroviar Român, beneficiind de sprijinul Institutului de Tehnică de Calcul, ambele membre a Grampet Group, a dezvoltat și implementat până în prezent 17 aplicații informatice și are în dezvoltare încă 10.  “Trebuie subliniat faptul că circa 80% dintre acestea sunt creații ale inginerilor din Grampet Group”, a menționat Amedeo Neculcea.

Astfel digitalizarea a cuprins cele mai diverse activități ale companiei: de la cele „clasice” care fac obiectul oricărui ERP (contabilitate și financiar), la cele operaționale specifice (programarea trenurilor, monitorizarea vagoanelor și a locomotivelor, comandarea personalului de drum) sau comerciale specific (antecalculul costurilor de transport, managerierea relației cu clienții) și multe altele.

Shunting Expert – aplicație utilizată de mari companii petroliere

Cea mai recentă aplicație realizată de GFR și Institutul de Tehnică de Calcul a fost lansată în toamna anului trecut, fiind una dintre cele mai importante invenții în domeniul feroviar. Recunoașterea a venit din partea întregii industrii, anul trecut Asociația Industriei Feroviare și Club Feroviar au premiat compania pentru această aplicație.

Shunting Expert rezolvă într-un mod simplu și ieftin problema localizării exacte pe linii a mii de vagoane care se manevrează și staționează pe platforme feroviare cu volum mare de manevră. “Această aplicație a fost deja implementată în ambele rafinării ale Rompetrol și este solicitată insistent de OMV Petrom”, a menționat Amedeo Neculcea.

Aplicația este o premieră pentru România și pentru țările din sud-estul Europei, digitalizarea fiind un proces important în transporturi, servicii, dar și a administrării unui parc de material rulant format din multe vehicule care necesită să fie gestionate în toate punctele unde se află.

 “Scrisoarea de trăsură electronică”- lansată în urmă cu doi ani

Prima aplicație lansată de GFR a fost în martie 2017, compania fiind primul operator de transport din Balcani care a implementat acest serviciu. Practic, “Scrisoarea de trăsură electronică”- mută în mediul online cea mai mare parte a problematicii contractului de transport, oferind clienților un instrument prietenos și care îi ajută să nu greșească în redactarea acestui document esențial. “Aplicația a fost adoptată deja de circa 80% din clienții noștri”, a precizat Amedeo Neculcea.

“Specificitatea domeniului transporturilor care a impus necesitatea apariției unor ramuri distincte precum Dreptul Transporturilor (în sfera juridică), Economia Transporturilor și Ingineria Transporturilor (în sfera tehnico-economică) face ca procesul de digitalizare în acest domeniu să fie unul foarte specific, experiență dezvoltatorilor din sfera producției fiind adesea inutilă aici”, a explicat reprezentantul GFR.

GFR este un lider în sud estul Europei în domeniul digitalizării feroviare, cunoscut fiind că este singură soluție pentru competitivitate și pentru realizarea în cel mai înalt stadiu calitativ a misiunii sale: conectivitatea.

Evenimentul “Conneting Europe through entrepreurship and innovation” s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanți ai unor companii din România și antreprenori din România și din statele membre UE care au făcut parte din delegațiile oficiale ale miniștrilor responsabili de competitivitate.

6 COMENTARII

  1. Grampet(GFR) se bucura de salatiati bine pregatiti ca sa poata promova tehnologia moderna in domeniul transportului feroviar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here