Dan Steel Group Beclean este una dintre cele mai mari companii din industria metalurgică, cu o capacitate de producţie de 100.000 de tone pe an. Printre clienții Dan Steel se află companii din diverse sectoare de activitate, de la industrie și construcţii până la agricultură.
La conducerea companiei a revenit, în vara anului trecut, Vasile Dan, cel care a creat Dan Steel Negrești Oaș, la puțin timp după revoluție. Pe atunci miza pe faptul că România va traversa o perioadă de reconstrucție, iar faptul că nu mai trebuia să lucreze la întreprinderile de stat, era o oportunitate.
Astfel, a deschis un mic aterlier, pe care l-a dezvoltat an de an. Așa a ajuns ca după 26 de ani să dețină un adevărat grup cu afaceri de 100 de milioane de euro. În prezent, compania, cu sediul în localitatea Beclean (Bistriţa-Năsăud) şi listată pe piaţa AeRo, vinde atât pe plan local, cât și pe piețele externe, în țări precum: Algeria, Croaţia, Moldova, Grecia, Germania, Spania sau Portugalia.
În 2017, grupul Dan Steel a aniversat un sfert de secol de la înființare, ceea ce demonstrează stabilitatea businessului. Dan Steel Group Beclean se află printre primele companii din județul Bistrița, atât în ceea ce privește cifra de afaceri cât și raportat la numărul de angajați. Astfel, compania, cu peste 500 de salariați, se află pe locul 5 în clasamentul celor mai mari angajatori din județ.
A preluat din nou ștafeta
În urmă cu cinci ani, Vasile Dan a decis ca în acționariatul companiei să intre și cei doi copii, Dana Cardoș și Daniel Dan. Fiecare a primit câte o treime din acțiuni, și au fost cooptați în managementul companiei. Dana Cardoș, vicepreședintele grupului, până în vara anului trecut, ne-a explicat că succesul companiei se datorează investițiilor continue în dezvoltare.
Astfel, an de an, conducerea companiei aloca un buget de câteva milioane de euro pentru acest capitol. În acest sens, s-a început înlocuirea echipamentelor cu altele mai performante și liniile de producție au fost modernizate.
„Strategia noastră a prevăzut investiții în dezvoltare și retehnologizare, astfel: în 2016, s-au investit 6,5 milioane de euro, iar în 2017 încă 4 milioane de euro”, spune Dana Cardoș, fiica omului de afaceri Vasile Dan. Printre obiectivele companiei din ultimii ani s-au aflat următoarele: maximizarea eficienței energetice, reducerea costurilor de producție și încadrarea în normele europene de mediu.
„Dan Steel Grup este o afacere de familie pe care noi, o privim nu doar ca pe un business, ci și ca pe ceva mult mai personal. E o moștenire la care ținem și pe care vrem să o perpetuăm, din generație în generație. Investiția emoțională este în acest caz mult mai valoroasă decât cea financiară”, ne-a spus Dana Cardoș.
Așa cum menționam mai sus, la conducerea companiei s-a reîntors Vasile Dan, care l-a înlocuit pe Călin Cardoș, ginerele său. În prezent, omul de afaceri se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări: forța de muncă. Tinerii preferă să lucreze în străinătate, iar cei calificați se află aproape de vârsta de pensionare. De parcă asta n-ar fi de ajuns, principalul concurent în atragerea forței de muncă a ajuns statul român, care a crescut salarile în sistemul bugetar.
„Chiar dacă venitul primit la stat este puțin mai jos sau la nivel similar cu cel obținut de la noi, am avut oameni calificați care au dat curs ofertei primite de la unele instituții de stat“, ne explica în noiembrie 2018 Călin Cardoș, cel care a condus compania în ultimii ani. Din acest motiv familia Dan a ales să investească și mai mult în tehnologii noi și în automatizarea unor linii de fabricație.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
