Principala prioritate, atât a autorităților cât și a mediului de business, ar trebui să fie reprezentată de investițiile în infrastructură, a transmis Daniel Farmache, CEO-ul E-INFRA, în cadrul mesei rotunde “Conneting Europe through entrepreurship and innovation”, care a avut loc vineri, la Palatul Parlamentului, în contextul consiliului informal COMPET.
“Cheia economiei este investiția în infrastructură. Cred că dacă vrem să fim capabili să reușim, trebuie să investim în infrastructură”, a spus Daniel Farmache în cadrul dezbaterii care s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanți ai unor companii și antreprenori din România și din statele membre UE, care au făcut parte din delegațiile oficiale ale miniștrilor responsabili de competitivitate.
“Vreau să vă prezint povestea noastră de success, dar aș vrea să discut și despre ce este nevoie și de ce are nevoie comunitatea europeană pentru a avea success”, a spus CEO-ul E-INFRA.
Potrivit acestuia, E-INFRA este un grup de companii active în domeniul infrastructurii, al cărui rol este cel de a susține calitatea vieții oamenilor, printr-o infrastructură modernă. Din grup fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL și WESEE SRL, care reunesc în prezent peste 600 de angajați și au generat o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro anul trecut. Grupul este prezent în România, Polonia, Germania și Statele Unite, unde derulează proiecte de construcții industriale, infrastructură energetică și de telecomunicații.
Provocările blocului comunitar
Daniel Farmache a arătat că deși Uniunea Europeană are multe lucruri bune, dând ca exemplu cea mai veche democrație sau accesul la educație de calitate și servicii medicale la standard înalte, blocul comunitar se confruntă cu o serie de provocări. El a atras atenția asupra competitivității cu China sau alte piețe puternice, în contextul în care multe din ramurile economice ale Europei sunt destul de mici în comparație cu valoarea fiecărui sector la nivel global. “Una dintre provocări este că suntem încă foarte fragmentați”, a explicat Daniel Farmache.
O altă provocare este reprezentată de perioada post-criză pe care o traversăm. “Suntem după o criză economică și trebuie să ne întrebăm cine și cum va ieși din această perioadă. Cine va câștiga: vom fi noi, Uniunea Europeană, va fi China sau alte țări emergente, ori SUA?”, a spus CEO-ul companiei.
Iar cea de-a treia provocare menționată Daniel Farmache se referă la tehnologie.
“Este foarte importantă și gândiți-vă că ea poate fi reprodusă ușor de țările emergente. Poate mă înșel, dar putem suspecta că diverse țări, precum China, pot prelua și replica rapid. Vedem asta în telecom, spre exemplu. “Dacă vrem să devenim inovativi, puternici – trebuie să ne dezvoltăm infrastructura pe toate palierele: educație, sănătate și inovație”, a mai spus Daniel Farmache.
Ce au mai solicitat antreprenorii
Antreprenorii și reprezentanți ai unor mari companii au
arătat în cadrul mesei rotunde „Connecting Europe through entrepreneurship and
innovation”, cât de importantă este tehnologia în dezvoltarea unui business de
anvergură.
Mai mulți antreprenori au arătat care sunt principalele vulnerabilități ale
mediului de business în statele membre. Ei au solicitat ca politicile europene
să fie uniformizat, așa încât regulile să fie aceleași indiferent de țară.
De asemenea, antreprenorii au așteptări mari de la reprezentanții UE pentru a le oferi sprijin în concurența neloială cu competitori din state din afara Europei.
În următorul deceniu, oportunitățile de dezvoltare din punct de vedere al tehnologiei și digitalizării atât în companii din sectorul IT sau comerț online, dar și din industrie și servicii vor depăși orice orizonturi de așteptare. De acea este foarte important ca educația să devină o prioritate la nivel european.
Citiți și:
Florin Filote, eMAG Marketplace: Aproximativ 10.000 de locuri de muncă au fost create de partenerii care au aderat la platforma noastră
Moderatorul evenimentului, Paula Pîrvănescu, le-a transmis celor prezenți convingerea sa că antreprenoriatul contribuie decisiv la dezvoltarea economică: „Antreprenorii, fie oameni de afaceri sau companii locale şi internaţionale, reprezintă coloana verticală a oricărei economii.”
Rolul roboticii, digitalizarea industriei şi serviciilor, rolul tehnologiei cloud în viitorul roboticii, răspunsul politicilor europene la nevoile industriei au fost temele dezbătute de antreprenorii prezenți la eveniment. „Ca fost antreprenor, cred că trebuie să rămânem uniţi pentru că numai împreună putem fi mai puternici, în special în perspectiva competiţiei acerbe pe care o veţi înfrunta dacă veţi dori să vă dezvoltaţi afacerea în afara graniţelor ţării”, a declarat Paula Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Citiți și:
Informatizarea transportului feroviar. Aplicații în premieră, lansate de Grampet Group
În acest context, i-a asigurat pe participanţii la dezbatere de susținerea permanentă a MMACA, prin programele derulate pentru sprijinirea investitorilor, valorificarea iniţiativei antreprenoriale şi transformarea sa în afacere de succes. În acest sens, relansarea spriritului antreprenorial, reducerea sarcinii de reglementare, accesul la finanțare și accesul la piețe și internaționalizare reprezintă direcţii prioritare în politicile publice în domeniu.
„Sunt convinsă că, împreună, vom continua să dezvoltăm un mediu de afaceri atractiv, benefic şi prietenos, prielnic demarării afacerilor şi investițiilor pe care le consideram esențiale pentru dezvoltarea mediului economic”, a mai adăugat oficialul MMACA.