Au construit unul dintre cele mai moderne parcuri din Europa de Sud-Est. Cu asta se pot mândri Adriana și Ștefan Cristea, mamă și fiu, doi antreprenori care au adus lângă Dej o oază de bunăstare.
Cei doi au preluat modele de succes pe care le-au văzut în statele dezvoltate și le-au adaptat la nevoile companiilor care și-au propus să producă mult, repede și bine. Prin urmare, giganți mondiali, cu precădere din zona automotive, au ales locația celor doi antreprenori.
În plus, au angajat mulți oameni și au dat astfel un impuls economiei locale. De ce ar alege o multinațională să producă la Dej? Răspunsul este simplu: beneficiază de condiții de producție la nivelul statelor din Vest, iar la pachet le-a venit o forța de muncă destul de ieftină, dar de bună calitate, cât și costuri cât se poate de bune la utilități.
Arc Parc are licență de distribuție și de furnizare a energiei electrice, cât și licență de furnizare și distribuție a gazelor naturale. Astfel, costurile clienților sunt mai mici în comparație cu prețurile la energie obținute de la furnizorii regionali.
Provocare după provocare
Cererea în creștere de spații moderne de producție și de depozitare i-a determinat pe cei doi să demareze un ambițios plan de extindere. În 2015, la Dej au fost finalizate lucrările la încă două hale industriale, însumând 12.000 metri pătrați, iar în 2018 a fost ridicată o a treia unitate, de încă 6.300 de metri pătrați. Investiția totală a fost de circa 6 milioane euro.
Între timp, s-a făcut un alt pas important – s-a obținut un Plan Urbanistic Zonal, care a pregătit următoarea etapă de dezvoltare. Așa că, în 2018 a fost demarată construcția a încă 19.000 mp de hale moderne.
Pentru această nouă investiție, costurile se ridică la aproximativ 9 milioane de euro. Acesta nu este însă singurul proiect de anvergură pe care familia Cristea îl are în lucru.
Într-o altă parte a parcului se pregătește construcția unui incubator de afaceri de producție, sectorial. Iar acesta este doar unul dintre proiectele care arată că antreprenorii din Dej au viziune.
Citiți și:
Arc Parc Industrial investește 12 milioane de euro într-un proiect care va crea peste 200 de locuri de muncă
Un altul, care poate fi considerat avangardist pentru Europa de Sud-Este este construcția unui cartier de locuințe în incinta parcului.
Observând modelul într-o ţară dezvoltată din Asia, Ştefan Cristea a realizat că în momentul recrutării, ar fi un argument important pentru orice angajator dacă, pe lângă un loc de muncă sigur și bun, se oferă și oportunitatea de a avea o locuință. „În acest fel, intenționam să fidelizam forță de muncă și suntem încrezători că este important ca oamenii să știe că ne gândim la ei. În plus, dacă ceri performanță, oferi la schimb performanță”, încheie Ștefan Cristea.
Miza utilităților
Cu toate că au unul dintre cele mai ofertante parcuri industriale din țară în ceea ce privește sectorul de utilități, cei doi antreprenori își continuă investițiile și în această zonă. Arc Parc Dej dispune de o stație de transformare a curentului electric care asigură alimentarea cu energie a întregii zone industriale, în timp ce o nouă stație de transformare 110/20kV ARC PARC de 25 MW asemenea facilitate este în lucru.
De asemenea, planurile de afaceri pe termen mediu și lung prevăd construirea a două centrale solare pentru producerea energiei regenerabile, investiție estimată la 4,5 -5 milioane de euro.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.