Cum să nu pierzi în business

0

Am scris mult despre mediul de business din România. Inspirat de sutele de povești pe care le-am auzit de la antreprenori, l-am comparat cu o junglă în care, pentru a supraviețui și a crește, trebuie să fii puternic și, poate la fel de important, să ai noroc.

Acum, după un an de antreprenoriat adevărat în media, o industrie complicată, asediată din toate părțile și sabotată din interior, pot să spun că am avut dreptate.

A fost greu, dar am supraviețuit. Am făcut cam toate greșelile care puteau fi făcute, de la o proiecție complet eronată a bugetului de venituri și cheltuieli la investiții consistente, atât de timp cât și financiare, în sectoare care nu s-au dovedit profitabile. Cel mai mult însă am avut de pierdut din cauză că am avut încredere necondiționată în oameni.

Deși am avut și reușite, pentru că destui parteneri nu ne-au înșelat așteptările, am intrat și în proiecte în care cei pe care i-am ales să lucrăm împreună au considerat că nu trebuie să participe atât la profit cât și la pierderi. Cel mai grav însă a fost când un partener a ales să ne tragă, pur și simplu, țeapă.

Așa s-a pus punct unuia dintre cele mai promițătoare proiecte de educație în domeniul afacerilor, Train your Business. Pentru a putea fi livrate către sponsori obiectivele pe care le-au contractat, nu am făcut valuri și ne-am asumat noi pierderile. A fost dureros, dar ne-am dat seama că naivitatea are un preț, iar acesta trebuie plătit. Astfel, am sacrificat o dezvoltare accelerată și a trebuit să ne rescalăm businessul.

Între timp, am mai fost sabotați și de oameni despre care noi știam că au mii de motive să ne fie recunoscători, dar aceasta este o altă poveste. Astăzi, chiar dacă nu mai avem în acționariat o echipă mare, construim proiecte de anvergură cu mai toți prietenii alături de care am pornit pe drumul antreprenoritatului.

În plus, alături de noi au venit şi alți colegi talentați, care sigur merită toată încrederea noastră. Prin urmare, suntem mult mai bine pregătiți pentru a face față unei piețe ostile. Asta şi deoarece, în business, noi ne inspirăm dintr-un citat atribuit lui Nelson Mandela: “Eu nu pierd niciodată. Ori înving, ori învăț”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here