Marius Puiu, principalul acționar al Blue Air, a asigurat în ultimele șapte luni conducerea interimară a operatorului aerian. Având atestat de pilot, el lucrează în aviație din 1986, când a fost angajat la Tarom ca inginer de zbor.
Începând cu 1993 s-a dedicat mediului privat, s-a specializat în managementul afacerilor și a condus mai multe companii. În urmă cu zece ani, Marius Puiu s-a alăturat echipei Blue Air ca pilot de Boeing 737, iar din 2013 a devenit acționar al companiei. În ultimii cinci ani, Marius Puiu a fost pilot comandant, a devenit instructor de zbor și a fost numit Chief Operations Officer.
Afaceri fără turbulențe
Pentru Blue Air, 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani. Compania a depăşit cinci milioane de pasageri, cu două milioane mai mult faţă de anul 2016, a continuat să își îmbunătățească serviciile, a adus în flotă avioane Boeing de capacitate mai mare, a mărit frecvenţele pe anumite rute și a lansat numeroase rute noi.
Această dezvoltare a permis șefilor companiei să dubleze echipa Blue Air în doi ani, de la 636 de angajați la 1 ianuarie 2016, până la 1.449 de angajați la 31 decembrie 2017. În ceea ce privește numărul de piloți care s-au alăturat Blue Air, firma a început anul 2017 cu 153 de piloți, iar până la 31 decembrie 2017 au fost evaluați peste 430 de candidați, dintre care au fost recrutați 70 de piloți.
În vara lui 2017, compania Blue Air a semnat cu Boeing un contract de peste 600 milioane de dolari pentru achiziţionarea a şase aeronave Boeing 737 MAX. Primele MAX-uri vor fi livrate începând cu vara lui 2019, iar Blue Air va deveni primul operator de Boeing MAX din România. De asemenea, pentru a dezvolta flota, compania va aduce, prin leasing operațional, alte șase avioane 737-800 Next Generation.
Dezvoltare bazată pe investiții
De altfel, în 2018, strategia Blue Air a fost de consolidare a companiei, iar echipa a ajuns la aproximativ 1.500 de angajați pe cele nouă baze ale sale din România, Cipru, Italia și Marea Britanie.
Afacerile Blue Air au ajuns la aproximativ 500 de milioane de euro, iar investițiile realizate în perioada 2017 și 2018 se ridică la aproximativ 16 milioane de euro. „Industria aviatică este una dintre cele mai dinamice, iar creșterea din ultimii ani, la nivel global, este uimitoare. Sunt numeroase variabile care influențează aviația, de la tehnologie, la acțiuni sau reglementări ale autorităților, la prețul petrolului. Până și vremea are un impact major. Prioritare în industrie rămân siguranța și securitatea zborului, iar pentru menținerea celor mai înalte standarde folosim, în sprijinul nostru, avantajele digitalizării și progresele în domeniul tehnologiei”, explică Marius Puiu cât de importantă este investiția în noi aeronave.
Mai mult, el este conștient de importanța serviciilor pe care compania le oferă clienților. „Pentru a rezista pe piață, companiile aeriene trebuie să fie în măsură să răspundă nevoilor pasagerilor și așteptărilor tot mai ridicate din partea acestora”, spune antreprenorul.
Totuși, la acest capitol, compania pilotată de Marius Puiu este la mare înălțime. Anul trecut a câștigat TripAdvisor Travelers‘ Choice Award 2018. Premiul este o realizare importantă deoarece arată cât de mult apreciază pasagerii calătoriile la bordul aeronavelor Blue Air. Mai mult, este pentru prima oară când o companie aeriană românească primește această distincție.
Recomandări de zbor
Marius Puiu spune că nu are foarte mult timp liber, dar, atunci când vremea îi permite, îi place să navigheze ambarcațiuni cu vele. „Sailingul este singura pasiune care reușește să mă deconecteze. Cât despre destinațiile preferate, recomand cu drag Bordeaux, un oraș cu adevărat surprinzător. În această perioadă rece prefer vremea mai blândă din Barcelona, Valencia sau Larnaca, iar pentru Crăciun îmi place Cluj-Napoca, Koln sau Milano, dar și Helsinki și Oslo. Este dificil să aleg doar câteva, pentru că toate destinațiile Blue Air sunt foarte interesante și fiecare vine cu propriile atracții”, încheie Marius Puiu.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.
