Fondată în 2007 de antreprenorii Ioan Iacob și Radu Constantinescu, Qualitance este astăzi una dintre cele mai de succes companii autohtone de tehnologie.
Aceasta oferă soluții pentru cele mai mari companii din lume, construind produse și servicii digitale cu ajutorul tehnologiilor emergente, precum machine learning, blockchain sau IoT. Cu 200 de angajați și birouri pe trei continente (în București, San Francisco și Sydney), Qualitance are în plan să se extindă într-o nouă țară europeană până anul viitor.
Printre cele mai recente proiecte ale companiei se numără o platformă de e-sports creată pentru start-up-ul Ready Up din San Francisco, o aplicație pentru organizația Let’s Do It! World și o soluție pentru monitorizarea în timp real și vizualizarea echipamentelor și oamenilor (pacienți și personal) din spitale pentru start-up-ul american Intelligent Locations. Cu un model de business bazat pe inovație, adaptat și optimizat în cursul ultimilor zece ani, Qualitance este una dintre puținele companii românești care au reușit să aibă o prezență în Silicon Valley, și chiar să preia o companie în Statele Unite.
Co-fondatorul Ioan Iacob spune că ideea de a pune bazele unui business în domeniul tehnologiei, împreună cu Radu Constantinescu, a apărut în momentul în care și-au dat seama că tehnologia urmează să schimbe lucrurile într-un mod ireversibil. „Am știut că suntem pe cale să fim martorii unei mari schimbări a modului în care se fac afacerile”, povestește el.
Prima idee a fost o eroare
„Ne-am gândit că acela era momentul în care trebuia să acționăm”. Pentru Qualitance, drumul către modelul de business actual a fost bazat pe testare și eroare. „Când am început, ideea noastră – care s-a dovedit a fi greșită – a fost bazată pe controlul calității.” Și pentru că această primă idee nu a mers așa bine cum se așteptaseră, s-au hotărât să intre în zona de development.
„La început am făcut outsourcing, apoi am mers către product development”, explică Iacob. Ioan Iacob spune că le-a fost foarte greu să-și găsească primii clienți. „Am făcut un website și am așteptat să ne sune clienții. Dar nu ne-a sunat nimeni. Apoi ne-am dat seama că noi trebuie să-i căutăm pe ei”, relatează el.
Au găsit și o metodă foarte originală de a-și prezenta serviciile potențialilor clienți: „Pe atunci, singurul fel în care puteam să ajungem la ei era să aplicăm la job-uri și să mergem la interviuri. Și a mers – așa am găsit primii clienți. Mergeam la interviuri și le spuneam că nu mă aflu acolo pentru a mă angaja, ci pentru a le oferi consultanță, apoi le arătam ce puteam noi să facem pentru ei”, povestește antreprenorul.
„Poate că a fost o mișcare disperată, însă nu eram dispuși să renunțăm la ideea de a construi o companie. Realitatea este că produsele, piețele și clienții nu se întâlnesc întotdeauna cu ușurință, și asta nu numai în România”, mărturisește Iacob.
S-au axat pe inovare
Cheia succesului pentru ei a fost faptul că s-au întâlnit cu oamenii potriviți pe parcurs. „Unul dintre ei a fost Radu Cautiș, un american născut în România, pe care l-am întâlnit în 2012 și care a fost primul nostru contact cu Silicon Valley și persoana care ne-a ajutat să intrăm în acea comunitate. Pe lângă clienți, cele mai importante resurse pe care le găsim în Silicon Valley sunt design-ul și know-how-ul de business”, explică Ioan Iacob.
Tom Chi, co-fondator al GoogleX, le-a fost de asemenea de mare ajutor și i-a făcut să fie mai dedicați inovației adoptând metoda de lucru numită rapid prototyping. Prin această abordare, compania poate transforma o idee într-un prototip în numai două zile, iar prototipul poate deveni un produs minim viabil în zece săptămâni. Mai târziu, Mike Parsons, fost publicitar și consultant pentru companii din Fortune 500, a devenit directorul de inovare al companiei și a ajutat compania să facă tranziția de la dezvoltarea de software la gândirea inovatoare prin design inovator, concentrat pe user experience și pe nevoile clientului.
Ioan Iacob crede că avantajul competitiv al companiei este combinația de servicii pe care o oferă, care nu există în nicio altă companie de pe piață. „Noi lucrăm cu clienți pentru a construi produse. Deși pare că toate companiile de tehnologie fac asta, realitatea e alta. Noi luăm o problemă sau o oportunitate strategică pe o anumită piață, transformăm nevoile în idei și de aici iese un produs. Asta înseamnă inovarea”, explică acesta.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.
