Profesorul de business

0

Deși TeraPlast este o marcă tot mai cunoscută în zona materialelor de construcții, puțini sunt cei care știu cine este principalul acționar al grupului. Nu pentru că e vreun secret, ci pentru că omul de afaceri clujean Dorel Goia preferă să stea în afara luminii reflectoarelor.

Cu atât mai puțini sunt cei care știu cine este Goia, cu ce s-a ocupat înainte de a deveni antreprenor și cum s-a lansat în zona de business. Conform propriilor declarații, antreprenorul a lucrat ca profesor de istorie timp de 12 ani, până în 1990, când a renunțat la cariera didactică pentru a-și deschide o pizzerie în Cluj-Napoca.

New Croco, care funcționează și azi, a fost lansată cu ajutorul unor credite de la Banca de Investiții. Împrumuturile au fost returnate rapid, pe de o parte datorită încasărilor semnificative, pe de altă parte datorită inflației.

O parte din banii câștigați din pizza au fost investiți în Astral Telecom, celebra firmă de telecomunicații lansată în Cluj. Iar la momentul în care americanii de la UPC au cumpărat Astral pentru peste 400 de milioane de dolari, Goia deținea 1,18% din companie. Cu alte cuvinte, a încasat atunci spre cinci milioane de dolari.

Exituri de milioane

Nu a fost singura afacere la lansarea căreia Goia a pus umărul și care a fost apoi vândută pe bani grei. În parteneriat cu Horia Ciorcilă, unul dintre foștii co-acționari de la Astral, Goia a mai investit de-a lungul timpului în producătorul de carne și mezeluri Maestro Industries. În 2006, acesta a fost cumpărat de Caroli Foods pentru apro­xi­mativ cinci milioane de dolari.

În vara lui 2018, fondul britanic de investiții First Pro­perty a achiziționat de la Goia și Ciorcilă clădirea de birouri Maestro Business Center din Cluj într-o tranzacție estimată la circa 10 milioane de euro. Goia a fost implicat și în cea mai importantă afacere a lui Ciorcilă, Banca Transilvania. El spune, însă, că nu a deținut niciodată o poziție semnificativă în instituția financiară, ci doar a cumpărat și a vândut acțiuni de-a lungul timpului.

În prezent, Goia și Ciorcilă sunt co-acționari în compania de construcții ACI Cluj, ce a fost implicată, printre altele, în proiecte precum Cluj Arena sau Salina Turda.

În urmă cu doar câteva luni presa anunța că ACI Cluj a investit 12 milioane de euro în ACI Residence, un complex rezidențial cu 171 de apartamente. Situat în orașul de la poalele Feleacului, ansamblul era deja vândut aproape pe jumătate înainte de finalizarea lucrărilor.

Perla coroanei

Însă cea mai importantă afacere a lui Dorel Goia, și cea în care pare că pune cel mai mult suflet, este producătorul de materiale de construcții TeraPlast.

Omul de afaceri a cumpărat în 2006 primele acțiuni la compania situată Bistrița-Năsăud și începând de atunci a jucat un rol tot mai important în dezvoltarea acesteia. Un moment foarte important a fost IPO-ul din 2008 de la Bursa din București, care a adus în conturile TeraPlast circa 14 milioane de euro, bani folosiți pentru modernizarea și extinderea capacităților de producție.

TeraPlast a crescut astfel treptat de la un business regional la unul național și apoi internațional. De curând, grupul a achiziționat 60% din Depaco Prahova, producătorul numărul doi de țiglă metalică din România. După deschiderea unei filiale în Ungaria în 2016, un an mai târziu a fost inaugurată, după o investiție totală de 11 milioane de euro, TeraSteel Serbia, prima fabrică deschisă în străinătate după 1990 și aflată integral în proprietatea unei companii private românești.

Una peste alta, grupul TeraPlast estimează pentru 2018 o impresionantă cifră de afaceri consolidată în jur de 800 de milioane de lei. Și lucrurile nu se vor opri aici – grupul a aplicat în 2018 la ajutor de stat prin trei proiecte diferite, cu o valoare totală de 15 milioane de euro (din care 6,8 milioane de euro ar trebui să fie sumele primite de la stat): 6,2 milioane de euro pentru echipamente pentru divizia de mase plastice, 5,2 milioane de euro pentru o nouă unitate de producție de țiglă metalică pentru Depaco în județul Prahova și 3,5 milioane de euro pentru extinderea producției de ferestre și uși din PVC la TeraGlass.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here