De la mobilă, la imobiliare

0

În urmă cu 25 de ani, Dan Șucu (55 de ani) și-a propus să producă mobilă românească de calitate. Avea 1.000 de dolari pentru a investi în viitoarea sa afacere pe care, la început, o vedea doar ca pe o activitate de subzistență.

A ajuns în 1993 la un târg de mobilă din Franța unde a fost fascinat de mobilierul de birouri și de canapelele de piele, care nu existau pe piața din România. Avea un spațiu comercial închiriat în magazinul Unirea, iar primul transport de marfă l-a plătit după ce a vândut casa moștenită de la părinții lui, cu 55.000 de dolari. 

Prima comandă a fost de 25.000 de dolari, pe care a vândut-o în două luni, iar profitul a fost de câteva mii de dolari. La șase luni distanță, Dan Șucu reușea să vândă cinci camioane de mobilă pe lună. Afacerile lui explodaseră. Mobila se vindea ca pâinea caldă. Dacă în primele luni de la deschidere Mobexpert vindea 300 de scaune pe lună, vânzările au crescut la 40.000 de unități pe lună, un an mai târziu.

În 1994 Dan Șucu făcea primul milion de dolari din profit, la o cifră de afaceri de circa 13 milioane de dolari. Banii au fost reinvestiți în construcția unei fabrici de canapele. Apoi într-una de scaune, și ulterior, una de mobilă.

Pentru a rezolva două probleme, respectiv nevoia de a produce propriile produse, dar și nevoia de a scăpa de fluctuațiile unui curs valutar incert, Șucu a decis să cumpere două fabrici de stat care deja lucrau pentru export. A participat la două licitații simultane – pentru o fabrică din Dej și una din Târgu-Mureș – și le-a câștigat pe amândouă. Astăzi, Mobexpert are nouă fabrici în toată țara și e cel mai mare producător local de mobilă.

Cum menții creșterea

Dan Șucu are în plan, pentru următorii ani, să deschidă mai multe hipermagazine Mobexpert în orașe precum Cluj, Timișoara și Craiova. „Prețul terenurilor a explodat în aceste orașe, motiv pentru care am decis ca deasupra magazinelor să ridicăm câte un bloc de zece etaje fie de birouri, fie de apartamente, pentru a amortiza o parte din investiție”, a explicat Șucu.

În acest an, Mobexpert va deschide un hipermagazin în Constanța. „Este construit pe o suprafață de 11.000 de metri pătrați și va fi cel mai frumos magazin al nostru de până acum”, ne-a mărturisit Șucu.

Vânzările din 2018 sunt cu circa 15% mai mari decât cele din 2017, atunci când Mobexpert a înregistrat o cifră de afaceri de circa 178 milioane de euro. „O creștere de 15% raportată înseamnă un volum de marfă suplimentar mare care trebuie vândut, livrat, menținut, și așa mai departe. Creșterile de două cifre la bază mică nu sunt o problemă. Însă la baze mari sunt mai greu de gestionat. Aveam dorința unei creșteri de circa 10%, și ne așteptam la una de 8%. Dublarea acestui avans este o provocare. Iar aproape 30% din această creștere vine din online“, a explicat Dan Șucu.

Potrivit acestuia, în cele trei zile de Black Friday, vânzările din online le-au depășit pe cele din magazine. Acesta e motivul pentru care Mobexpert pregătește colecții noi exclusiv pentru magazinele virtuale. De altfel, capacitatea depozitelor va fi dublată pentru a dezvolta partea online, spune Șucu.

Tatonează piețele externe

Omul de afaceri prospectează ieșirea pe piețele externe, respectiv o dezvoltare a brandului în Bulgaria sau în țările din fosta Iugoslavie. Acesta povestește că a mai avut o astfel de tentativă eșuată de extindere, în 2007-2008, când a deschis un magazin la Sofia. „Acest eșec ne-a costat 6-7 milioane de euro“, povestește Dan Șucu. Însă dacă atunci nu era momentul potrivit, omul de afaceri se uită din nou cu optimism la o astfel de mișcare. „Nu ne-am hotărât dacă intrarea pe aceste piețe va fi în online sau prin magazine fizice“, a declarat acesta.

Un nou segment de business

În urmă cu doi ani, Dan Șucu a debutat cu primele investiții în imobiliare, alături de Valentin Vișoiu, proprietarul Conarg Group, și au dezvoltat complexul imobiliar Arcadia, primul ansamblu rezidențial de anvergură din zona Domenii a Capitalei. În luna octombrie, a început construcția celui de al patrulea bloc și are ca termen de finalizare martie 2020. Din cele 418 apartamente aflate în execuție, 70% sunt deja vândute. De asemenea, Dan Șucu intenționează să dezvolte un complex de case în zona Pipera.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here