Conduce trenul investițiilor

0
Valer Blidar - proprietar Astra Vagoane Calatori Arad

Valer Blidar, antreprenorul care controlează compania Astra Vagoane Călători Arad, are, fără nicio exagerare, o poveste de viață ca în filme.

Istoria singurului producător cu capital românesc ce face vagoane de călători, troleibuze, tramvaie și metrouri începe în 1891, când industriaşul austriac Johann Weitzer fondează în oraşul Arad fabrica de vagoane şi motoare – Johan Weitzer S.A., societate pe acţiuni, pentru acoperirea nevoilor de material rulant pentru întreaga zonă estică a Imperiului Austro-Ungar şi a Europei Centrale şi de Sud-Est.

După Primul Război Mondial, în urma Unirii Transilvaniei cu România, se fondează în 1921 societatea pe acţiuni „ASTRA”, prima fabrică românească, având ca obiect de activitate fabricarea de vehicule de cale ferată, locomotive, tramvaie, automobile, autocamioane, tractoare, maşini agricole, poduri, construcţii metalice, motoare, avioane, baloane şi echipamente de aeronautică.

În anul 1990, odată cu trecerea României la economia de piaţă, are loc constituirea societăţii comerciale pe acţiuni „S.C. ASTRA Vagoane Arad S.A.“ În anul 2000, în momentul în care Valer Blidar a preluat fabrica, Astra Vagoane era la un pas de faliment. Anii 2001, 2002 şi 2003 au însemnat primele bătălii câştigate cu provocările noului început de secol. S-au implementat noi structuri şi s-a demarat un program care a constat în investiţii masive pentru modernizarea tuturor facilităţilor interne.

Anul 2005 se remarcă prin primul salt în venituri ca şi o confirmare a unui proces ascendent minuţios pregătit. Anul 2006 continuă linia ascendentă din anii anteriori, cifra de afaceri realizată fiind cu 100% mai mare faţă de anul 2005. Marile investiţii începute în 2006 au fost finalizate în 2008. Din anul 2000 şi până în prezent, compania a livrat aproape 800 de vagoane. Cele mai multe, aproape jumătate, au ajuns la CFR. Cealaltă jumătate a ajuns în contracte internaţionale, în Brazilia, Egipt, Iran, Italia şi Cehia.

Cererea internă, semnal de alarmă

Lipsa susținerii în ceea ce privește cererea internă își face tot mai simțită prezența. Compania controlată de Valer Blidar a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de peste 41,5 milioane de lei, în scădere de la nivelul de 60 de milioane de lei cu un an înainte. De asemenea, pierderile s-au dublat, astfel că Astra Vagoane a raportat la Ministerul de Finanțe o pierdere de 22 de milioane de lei, față de aproape 10 milioane de lei în 2016.

„Suntem singura ţară din lume, luând în calcul şi ţările subdezvoltate, în care, în ultimii șapte ani, nu s-a alocat niciun ban finanţării mijloacelor de transport în comun pe calea ferată. De noi nu se ocupă nimeni, noi, industriaşii, suntem copiii nimănui. Singura instituţuie a statului care ne tratează cu mare atenţie este Fiscul”, a declarat Valer Blidar.

O gură de aer pentru compania lui Blidar a venit anul trecut de la primăria din Oradea, care a încheiat un contract cu producătorul arădean pentru achiziționarea a 10 tramvaie, care vor fi livrate în două etape: primele în octombrie 2019 și următoarele în anul 2020. Omul de afaceri chiar declarase în luna iulie că, în prima jumătate a anului, uzina a lucrat la doar 30% din capacitate.

Un nou business

Un alt business controlat de Valer Blidar este compania feroviară Astra Trans Carpatic, companie care a investit 20 de milioane de euro în deschiderea de rute feroviare noi, în urma achiziţiei a 15 automotoare de la Căile Ferate din Danemarca. Compania feroviară a pus în circulaţie, în luna septembrie, primul tren achiziţionat, pe ruta Timişoara-Arad-Satu Mare-Baia Mare, oferind condiţii considerate de lux de către pasageri. Confom lui Blidar, compania vrea să asigure transport regional rapid, confortabil, oferind şi diverse servicii pentru pasageri. Celelalte garnituri cumpărate vor fi puse în circulaţie în 2019. Astra Trans Carpatic a lansat, în februarie 2017, prima sa rută feroviară, respectiv Arad – Bucureşti, trenul fiind produs de către Astra Vagoane.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here