În epoca postmodernă și în noua paradigmă a managementului, afacerile nu mai sunt agreate și nici susținute de grupurile de interese (stakeholderi) dacă profitul este realizat prin orice mijloace. Da, trăim vremuri în care conștiința socială și rafinarea pretențiilor stakeholderilor au crescut presiunea pe afaceri, fie ele corporații, firme medii sau mici. Astăzi vedem tot mai multe companii care fac trecerea de la afaceri având o singură responsabilitate, cea pentru profit, la AFACERILE SUSTENABILE, în care banii trebuie făcuti legal, moral și neapărat responsabil.
Cu ce obligații se naște o afacere?
Asemeni tuturor persoanelor, și afacerilor- “persoane juridice” cu drepturi și obligații, li se cere responsabilitate legală, morală și filantropică, alături de bifarea primei îndatoriri, producerea profitului, obligație fără de care o afacere nu și-ar justifica existența.
Producerea profitului se află în grija liderului și, de la corporații la companiile cele mai mici, rămâne prima responsabilitate a unei entități economice. Cum este el produs și distribuit, intră însă și în grija unor alți experți, externi sau din staff-ul companiei, care asigură asistență și consultanță managerului, asemeni asistenței juridice, care gestionează îndeplinirea responsabilității existenței și funcționării legale a companiei.
Responsabilitatea morală însă, greșit percepută ca o obligație exclusivă a marilor companii care, pentru a fi agreate în noile comunitați/țări gazdă, trebuie să bifeze implicarea socială, sponsorizările și acțiunile caritabile, nu există decât în extrem de puține strategii de dezvoltare a companiilor mijlocii și mici din Romania. Nu pentru că acestea ar eluda valorile morale ci pentru că acestea nu cunosc încă puterea de “motor cu reacție” pe care asumarea unor valori, implementarea lor în operațiunile organizației, raportarea lor transparentă, le pot aduce propriei companii.
Și aici intervine rolul esențial al specialistului în Etichetă în afaceri, a Ofițerului de Etică sau a Comitetului etic, care sunt liantul între obiectivele de afaceri și dezvoltarea sustenabilă, responsabilă pentru generațiile prezenta și viitoare.
Specialiștii în managementul responsabilității morale, gestionează implementarea politicilor și procedurilor etice, integrarea acestora în operațional și promovează codul și comportamentul integru, respectuos, responsabil și etic. (DETALII pe www.cristinadragna.ro)
Responsabilitatea filantropică, prezentă în unele companii românești a fost asociată până de curând, cu sponsorizările și acțiunile de CSR (Corporate Social Responsibility) și așezată undeva între instrumentele propuse prin strategiile de relații publice, și-ar găsi în țara noastră un teren fertil, dacă, am reuși să:
- ne “definim termenii” cu exactitate, cum inspirat sugera Voltaire;
- să înțelegem diferențele și/sau similitudinile între termenii și conceptele folosite frecvent: milă, caritate, filantropie, ajutor umanitar;
- să determinăm limitele în care funcționează fiecare dintre termeni și grupurile către care se îndreată;
- să detaliem resorturile, mecanismele și misiunile fiecărui termen;
- și nu în ultimul rând dacă am deschide calea unei formări specializate în filantropie
Consider că o discuție și o cercetare aprofundată în acest sens și-ar găsi locul între specialiștii în etică și CSR ai companiilor românești iar ea ar contribui la dezvoltarea celei mai sensibile responsabilități, “mai dificilă decât afacerile” așa cum o clasifica Edward Buffet.
Antreprenoarea/antreprenorul anului 2019, eticheta și etica afacerilor
Antreprenoarea/antreprenorul sau liderul post-modern al epocii contemporane, indiferent de mărimea afacerii sale, transpune în operațiunile firmei valorile sustenabilității, ce asigură o dezvoltare sănătoasă, pe termen lung, a afacerii. El și echipa sa, prin introducerea câtorva practici de eticheta în afaceri și indicatori de sustenabilitate, în viața de zi cu zi a firmei, transformă compania într-una responsabilă pentru binele și nevoile prezentului fără a compromite posibilitățile generațiilor viitoare a a-și satisface nevoile lor. Liderul eficient și responsabil al anului 2019, vizează asigurarea unui prezent și a unui viitor sănătos oamenilor, mediului, comunității și societății.
Afacerile eficiente și sustenabile ale anilor viitori, fie ele mari, medii sau mici, vor fi entități care reflectă valorile antreprenorului/ finanțatorului: de la comportamentul politicos al liderului, empatie, toleranță, respect pentru egalitate și incluziune, atenția acordată resurselor sau răspunsul la nevoile comunității locale, până la grija pentru mediu, atitudinea față de corupție sau preocuparea pentru sustenabilitate, toate aceste valori trebuie transcrise în AND-ul afacerii, cu ajutorul specialiștilor în etichetă, în CSR sau în etică.
Cum nu pot reflecta setul de valori ale unui antreprenor/ individ, corporațiile, afacerile multi-naționale, conduse de board-uri și manageri performanți, se vor supune unui set de principii morale unanim recunoscute drept cele 17 Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), dezvoltate și adoptate de Națiunile Unite în anul 2015. Acestea au fost concepute pentru a face față provocărilor majore cu care umanitatea se confruntă la nivel mondial și vă invit să le descoperiți AICI
Chiar dacă Etica în afaceri a apărut sub forma unui “mariaj între Etica și Management și, asemeni legăturii de dragoste între Romeo și Julieta, nici unul dintre părinții domeniilor respective nu a fost deloc încântat de uniune, în contrast cu povestea clasică de dragoste, acest mariaj a produs roade deosebit de apreciate, dacă nu chiar adorate, de bunicii celor doi parteneri.” (Richard T. DeGeorge in Business Ethics)
Eticheta în afaceri și etica afacerilor sunt astăzi cele mai eficiente instrumente ce modelează prezența în piață și în societate a afacerilor care contează. Studiile despre afacerile și joburile viitorului ne arată că vor face parte dintre cele mai valoroase soft-skills (umane și/sau corporate) ce vor trece bariera anului 2030.
Iar anul 2018, a marcat o recunoaștere a importanței transpunerii în practică și în realitatea măsurabilă a roadelor mariajului între Etică și Management- Directiva 95 – , devenind primul an în care, Raportarea de Sustenabilitate (Raportarea non financiara) a companiilor cu peste 500 de angajați, a devenit obligatorie. Acest instrument va ajuta toate companiile să fie mai transparente, mai responsabile etic și mai performante.
Asadar, ETICA, mai puternică azi în afaceri decât oricând până acum, a avut “forța să scoată planeta la raport” (Iuliana Roibu în The CSR Report 2016) iar în România să nască, inspirată și vizionară, pe strada Speranței, “Ambasada Sustenabilității”. Iar aceste semnale ar putea să reprezinte chiar începutul unei mișcări istorice: asumarea schimbării societății de către antreprenori și companiile lor.
În compania dumneavoastră, ce loc ocupă sustenabilitatea, eticheta și etica în afaceri? Ce priorități v-ați fixat pentru 2019?
DESPRE AUTOR
CRISTINA TURNAGIU DRAGNA – este expert în comunicare, formator acreditat și trainer în Etichetă, Protocol și Ceremonial, consultant în Etica afacerilor, Lector al Institutului Diplomatic Român, editorialist al Etiquette Magazine, moderatoarea emisiunii Eticheta și Comunicare în afaceri, postul TV de Business, Canal 33 Romania și Director Regional al Sucursalei Sud-Muntenia al Federației Patronatelor Femeilor Antreprenor, membru CONAF.
Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 30 de lei.