Pandemia și restricțiile impuse de stat au avut și părți bune. Una dintre acestea este telemunca sau munca de acasă. De aici i-a venit idea și Adrianei Cazacu, care a fondat Office Sky, un start-up românesc lansat în 2022, care oferă, în premieră pe piața din România, asistente personale virtuale.

„Proiectul s-a născut în era digitală, ca o nevoie tot mai mare a companiilor, a profesioniștilor și chiar a persoanelor private de a avea un ajutor, o asistentă, care să se ocupe de sarcinile zilnice, repetitive, dar fără a avea grija unui angajat”.
Adriana Cazacu, fondator Office Sky
Chiar dacă denumirea de „asistent virtual” poate induce ideea de robot, toți angajații Office Sky sunt persoane reale, cu experiență de executive sau personal assistant și care realizează diverse tipuri de activități care pot fi utile unei persoane preocupate de creșterea afacerii sale (de exemplu, social media management sau contabilitate primară, time management sau data entry).
Procesul de recrutare este unul extrem de riguros, incluzând testări pentru toate competențele candidatului, de la cele digitale, la cele lingvistice sau de organizare și eficiență.
Adriana Cazacu despre avantajele Office Sky
„Office Sky oferă servicii de asistență remote, însă noi am mers dincolo de definiția clasică a unui astfel de rol, pregătind și instruind o „dublură virtuală”, un Doppelgänger, pe care clienții noștri se pot baza pe deplin”, explică Adriana Cazacu, Fondator Office Sky.
Un prim avantaj al soluției Office Sky îl reprezintă costurile reduse în raport cu angajarea in-house a unei asistente.
Cei care solicită serviciile pot contracta exact numărul de ore de care au nevoie, care poate fi mai mic decât orele lucrate de un angajat full-time, și pot solicita serviciile asistenților doar atunci când au nevoie de ele, se menționează într-un comunicat remis de start-ul Office Sky.
Un alt avantaj pe care îl au clienții Office Sky este că beneficiază de o gamă largă de competențe și abilități, deoarece, în funcție de nevoile și proiectele lor, le sunt alocate mai multe „dubluri”, combinând competențele mai multor asistente pentru a atinge rezultatele dorite.
Mai mult, start-upul fondat de Adriana Cazacu oferă o gamă largă de servicii, de la simple la complexe, de la o rezervare la restaurant sau preluare de apeluri, la raportări de business sau contabilitate primară.
„Serviciul este 100% personalizabil, deoarece fiecare client este unic, iar nevoile sale pot fi diferite de ale altora”, spune Adriana Cazacu.
Clienții vor colabora cu asistenta lor prin intermediul aplicației Office Sky, disponibilă pentru Android și IOS, prin care pot trimite sarcini către asistentă, pot urmări statusul cererilor sau vizualiza facturile emise și statusul plăților.
Cum a evoluat munca la domiciliu în ultimii ani
În 2019, înainte de pandemie aproximativ unul din 20 angajaţi (5,5%) cu vârsta între 15 şi 64 de ani din UE lucra de acasă.
În urma impactului pandemiei ponderea a fost mai mult decât dublă în 2020, la 12,3% (o creştere de 6,8 puncte procentuale), conform celor mai recente date Eurostat, date publicității în luna noiembrie 2022.
Ponderea persoanelor din UE care lucrau în mod obişnuit de acasă a crescut cu opt puncte procentuale între 2019 şi 2021.
În Eastern and Midland în Irlanda şi în Stockholm în Suedia, creşterile au fost de aproximtiv 33 de puncte procentuale.
În 2020, anul declanșării pandemiei, Finlanda s-a situat în fruntea listei statelor membre UE în ceea ce privește munca la domiciliu, 25,1% dintre persoanele angajate lucrând de obicei de acasă.
Finlanda a fost urmată de Luxemburg (23,1%) și Irlanda (21,5%).

În schimb, cele mai mici ponderi ale angajaților care lucrează de acasă au fost raportate în Bulgaria (1,2%), România (2,5%), Croația (3,1%) și Ungaria (3,6%), așa cum se poate observa și din grafic.
La finalul anului 2020, angajații angrenați în telemuncă în România erau de peste 300.000 la privat și peste 31.000 la stat. Acest stil de lucru a fost adoptat de angajatori în special odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus.