Este unul dintre cei trei membri fondatori ai grupului Energobit. Ștefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea erau colegi la RENEL. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, cei trei au luat calea antreprenoriatului.
Astfel, din aprilie 1990, Ștefan Gadola împreună cu cei doi colegi au devenit proprii patroni, dar și angajați. Ani la rând au dezvoltat businessul, care după anul 2000 a luat amploare.
Înainte de criza financiară Energobit ajunsese la rezultate financiare de câteva zeci de milioane de euro. În 2012, cei trei „energeticieni“ au ales să dea curs ofertei fondului polonez de investiții Innova Capital. Valoarea tranzacției nu a fost comunicată la acea dată, însă presa de business a scris că fiecare dintre cei trei fondatori a plecat acasă cu o sumă de 20 de milioane de euro și un pachet nesemnificativ de acțiuni.
Salvarea Energobit
În perioada 2014-2017, compania a plutit în derivă, managementul ales de fondul de investiții nereușind să obțină rezultate financiare la fel de bune precum cei trei antreprenori. Astfel, în toamna anului 2017, Gadola și ceilalți doi parteneri au făcut, din nou, o mișcare inteligentă: o injecție de capital, în valoare de 40 de milioane de lei, prin care și-au majorat participația.
Majorarea de capital din septembrie 2017 a fost destinată „susținerii creșterii companiei prin asigurarea de capital de lucru, extinderii capacităților actuale de producție și a dezvoltării de noi produse și servicii”, anunțau la acel moment cei trei fondatori ai companiei. În 2017, Energobit a reușit să-și reducă pierderile de aproape 4 ori, de la peste 8 milioane de euro, cât erau în 2016, la puțin peste două milioane de euro, înregistrând totodată o cifră de afaceri de peste 46 milioane de euro, în creștere ușoară față de rezultatul raportat în anul precedent.
Aceste rezultate s-au îmbunătățit în ultimul trimestru al anului trecut, întrucât Ștefan Gadola, Pál Péter și Ioan Socea au lucrat mai strâns cu echipa de management, condusă la acea vreme de Carmen Neagu, cu privire la noile inițiative de creștere a companiei, și împreună cu Innova Capital și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au coordonat dezvoltarea viitoare a companiei. În acest an, compania a cunoscut o redresare semnificativă, reușind să obțină pe lângă performanțe bune și noi contracte importante, atât în țară, cât și în străinătate.
Investiții de anvergură
Ștefan Gadola este unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din județul Cluj. Antreprenorul a achiziționat, în ultimii ani, mai multe active imobiliare, terenuri, clădiri vechi sau chiar teren agricol.
În urmă cu doi ani, a renovat și redeschis restaurantul Chios din Parcului Mare din inima Clujului său, după cum a fost denumit după 1989, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. „Restaurantul nu e un business din care să te aștepți să recuperezi repede banii. Avem răbdare”, a spus Gadola către presa locală.
Restaurantul cumpără multe produse de la fermierii din jurul Clujului, prin această acțiune încercând să susțină asociațiile create în acest sens. „La nici 35 de kilometri de Cluj există o mare problemă, se înregistrează o rată foarte mare de abandon școlar, iar această asociație pe care o sprijinim lucrează pentru a îmbunătăți lucrurile. Sunt azi copii care știu să scrie și care știu cât face 2+2 și care acum un an nu știau. Există acolo grupuri de voluntari care lucrează pentru asta și au creat și proiectul acestei sere unde se cultivă mentă”, spunea, în urmă cu un an, presei locale, Ștefan Gadola.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
