Conduce prima multinațională fondată în România – Compania Grampet Grup. Grupul a crescut susţinut în ultimii ani şi și-a extins prezenţa în regiune, operând în România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Slovacia, Croația, Austria, Germania, Serbia și Grecia. Acum, Gruia Stoica se pregătește să intre cu Grampet pe piețele din alte șapte țări.
Antreprenorul a investit mereu în oameni și în dezvoltare. Recent, și-a atins obiectivul cu care înfiinţa Grupul Grampet în urmă cu aproape 20 de ani: „de a conecta Oceanului Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud“. Astfel, în luna septembrie, Grupul Grampet devenit prima companie europeană care a aderat la Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică – un proiect integrat în Iniţiativa Noului Drum al Mătăsii (One Road, One Belt), cel mai mare proiect global de infrastructură din istoria recentă, care a venit, practic, în întâmpinarea acestui vis. „Considerăm că acest pas reprezintă o realizare atât pentru Grupul Grampet, dar și pentru România. Cu siguranţă că mai este loc de creştere şi, personal, am mari speranţe pentru următorul Centenar al României“, a explicat omul de afaceri. Și pentru că și-a ținut promisiunea făcută acum 20 de ani, că va investi în proiecte românești în care are încredere și va dezvolta România, omul de afaceri a precizat că la anul va lansa prima linie românească de producție pentru medicamente oncologice după ce Grampet a ajuns să dețină 74% din acțiunile fabricii de medicamente Polisano. „În prima jumătate a anului viitor, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro, pentru o capacitate de aproximativ 10 milioane de unități terapeutice anual. Totodată, până la finalul lui 2019 vor fi finalizate pregătirile pentru producție pe liniile de oncologice lichide injectabile existente în fabrica din Sibiu“, a declarat Gruia Stoica. Întrebat cum vede compania în 2019, Gruia Stoica a spus va fi cu siguranţă un moment de referință pentru întrega industrie europeană de transport feroviar, având în vedere liberalizarea pieței anuntață pentru luna iunie. „Poate nu întâmplător, liberalizarea coincide cu aniversarea a 20 de ani de la înființarea Grupului Grampet“, a punctat Gruia Stoica.
Gruia Stoica a povestit că rețeta de success ca antreprenor este să fii, în primul rând, corect şi dedicat propriei echipe și angajaților, pentru a le asigura condiții de muncă decente, pregătirea profesională necesară și un mediu de lucru stabil și motivant. De asemenea, el a explicat că ai o responsabilitate față de industria în care activezi, pentru a contribui la profesionalizarea și dezvoltarea sa în contextul economiei naționale per ansamblu. „O companie performantă contribuie la performanța întregii țări. Un brand puternic cum este Grupul Grampet – Grup Feroviar Român duce reputaţia României peste hotare şi aduce un plus de valoare la brandul de ţară”, a punctat omul de afaceri. Omul de afaceri crede că cea mai mare problemă este în acest moment lipsa de interes a statului pentru investiţia în infrastructură. Motivul: industria feroviară se confruntă cu un adevărat dezastru, având în vedere faptul că viteza medie de circulaţia a ajuns la 19 km pe oră. În opinia acestuia, competitivitatea economiei şi a industriei româneşti pe piețele globale este strâns legată de competitivitatea industriei transporturilor.
Investește în oameni de mai bine de 17 ani
Omul de afaceri are convingerea că dezvoltarea economică la nivel național este strâns legată de dezvoltarea economică și educația la nivelul comunităților. De aceea, a înființat Fundația Toflea în 2004, având aceste două arii – educația și comunicatea. „Pilonul Educaţie din cadrul Fundaţiei asigură asistenţă pe mai multe direcţii – burse, meditaţii în vederea susţinerii examenului de Bacalaureat, pregătirea pentru o carieră, un program de mentorat, precum şi un program dedicat părinţilor şi bunicilor, pentru a-i ajuta să înţeleagă că școala și educația sunt viitorul și reprezintă condiții pentru o viață mai bună. La rândul său, Pilonul Comunitate include programe de educaţie ecologică, schimburi de experienţă, acţiuni sociale, precum şi un Centru medical pus la dispoziţia comunităţii”, a explicat Gruia Stoica. În cei 17 ani de la înființare, fundaţia a susținut peste 1000 de tineri să își continue studiile și sprijină anual peste 400 de familii cu o situaţie economică precară.
Material apărut în Top 100 antreprenori, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.