Acum 23 de ani, Dragoș Anastasiu era un medic român care decidea să renunțe la cariera sa din Germania pentru a veni în România să facă afaceri.
S-a întors în țară cu 30.000 de mărci, bani împrumutați, și a început afacerea cu 10 angajați, câteva calculatoare, un spațiu închiriat și un autocar, cumpărat în rate. Așa s-a născut Eurolines, companie care astăzi numără aproape 700 de angajați, 80 de agenții, o flotă de 35 de autocare și peste 200 de autoturisme.
„M-am împrumutat de la mama cu 30.000 de mărci pentru un an, i-am dat înapoi fără dobândă după exact un an și ăștia au fost toți banii pe care îi aveam. Am cumpărat niște calculatoare, am cumpărat niște mobilă și am vorbit cu 7-8 oameni, dintre care trei șoferi și așa am dat drumul, în ’95, prin aprilie”, povestește Anastasiu.
Prima cursă a fost spre Frankfurt, acolo unde Dragoș Anastasiu a locuit. „Autocarul a pornit de la Lupoaica din Dorobanți. Acolo a fost stația noastră ani de zile și bătălia se dădea în fața Ambasadei Germaniei, că de acolo se luau vize și toți clienții noștri erau la Ambasadă”, își amintește omul de afaceri.
În cei aproape 23 de ani de activitate, peste 3 milioane de pasageri au călătorit cu autocarele Eurolines, care au parcurs 165 de milioane de kilometri, cât ocolul Pământului de 4.000 de ori.
Compania a supraviețuit multor provocări. Garda Financiară a încercat să închidă business-ul la doar nouă luni de la deschidere. Apoi, după alte câteva luni, singurul autocar pe care îl aveau s-a răsturnat în apropiere de Sibiu. De asemenea, în timpul Guvernului condus de Theodor Stolojan, atunci când s-a naționalizat valuta, a rămas fără bani în cont.
Un nou business
Între 1994 până în anul 2000, dezvoltarea cea mai mare a avut loc pe linia de business de autocare. Avea o reţea de 52 de agenţii. Lumea călătorea cu autocarele, iar dacă tot intra în agenţie pentru bilete de autocar, întrebau dacă nu pot cumpăra şi servicii turistice. Atunci au identificat o nouă oportunitate de business.
O primă achiziţie importantă a avut loc în 2004 când Eurolines cumpără prima agenţie de turism din România, înfiinţată după Revoluţie – Nova Travel.
Criza i-a prins nepregătiți. „Nu îmi dădeam seama ce se întâmplă. Nopțile nedormite au venit în 2008, 2009, 2010. Au fost trei ani în care simțeam că nu știu ce trebuie să mai fac, pentru a redresa situația”, își amintește Dragoș Anastasiu.
În 2009, business-ul scăzuse cu 25%. A fost nevoie să reducă numărul de curse și să facă concedieri. „A fost o primă perioadă de înghețare, în țări ca Spania și Italia, unde oamenii au rămas pe loc, după care au început să circule, nu aveau de ales. Deja începusem să mai închidem din firmele care ne luau din dezvoltare, precum o agenție imobiliară”, povestește antreprenorul.
În 2011, Dragoş Anastasiu ia o decizie îndrăzneață care schimbă strategia de până atunci și cumpără firma Danubius Travel. De asemenea, încheie şi un parteneriat cu TUI Travel, liderul mondial în turism.
Astăzi Dragoș Anastasiu administrează, în total, 22 de companii sub cupola grupului Eurolines. „Ce am reușit aici în 22 de ani nu aș fi reușit în Germania în 222 ani și probabil că nici în 2222 ani,” mărturisește Dragos Anastasiu.
Antreprenorul a lansat, în luna octombrie anul trecut, TravelBrands, un lanț de șase agenții care îşi propune să atragă clienţii cu venituri mici. Spre diferență de TUI TravelCenter, în TravelBrands reuneşte toate tipurile de servicii turistice existente în piaţă. Astfel, turistul care vrea să compare mai multe oferte şi mai multe preţuri ale turoperatorilor români pentru o destinaţie anume, le poate găsi pe toate în acelaşi loc. În 2017, Eurolines a avut o cifră de afaceri de 109 milioane de euro, cu 20% peste cea înregistrată în 2016.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
