În urmă cu 27 de ani, într-un garaj din Alba Iulia, a luat naștere compania IPEC, un business care a ajuns să producă, anual, peste 40 de milioane de farfurii. Investița inițială a fost de doar 100 de mărci germane.
Totul a început în 1991, când Elena Covaciu şi cei doi fii, Cristian şi Cosmin, au decis că este momentul să facă pe cont propriu ceea ce ştiau mai bine: ceramică. Primii ani de antreprenoriat au fost mai degrabă o necesitate de supravieţuire. „Am început să producem cu un cuptor făcut de mine, într-un garaj“, povesteşte Cristian Covaciu, director general al IPEC SA.
„Primul credit, de un milion de lei în perioada în care o Dacie se vindea cu 75.000 de lei, l-am luat cu 20% dobândă şi în 3 luni aceasta a crescut la 125%“, îşi aminteşte antreprenorul. Cu toate că prima sumă investită în businessul de familie a fost una modică, în 2017 afacerea a ajuns la venituri anuale de 100 de milioane de lei.
Anul 1996 a adus prima schimbare majoră în abordarea strategiei de vânzari, societatea începand o relație de afaceri cu concernul suedez IKEA, pentru care a început să producă din ce in ce mai mult, de la an la an. A fost momentul în care, dintr-o mică afacere de familie, societatea a început să se transforme într-o facilitate de producție orientată către producția de serie, cu utilaje moderne și desfacere pe piața externă.
Cel mai mare producător din Europa
Afacerea familiei Covaciu este unul dintre cei mai mari jucători din lume în domeniul produselor de menaj şi porţelan superior. IPEC, compania condusă de Cristian Covaciu, deţine una dintre cele mai avansate tehnologii de producţie din domeniu. Pentru a ajunge la un asemenea nivel, familia Covaciu a investit mult în tehnologie, fiind printre primele unităţi din lume care au introdus roboţi în procesul de fabricaţie. „Am avut o evoluţie constantă a cifrei de afaceri. Cam la trei ani ne-am dublat businessul. Suntem cel mai mare producător din Europa şi acoperim peste 1% din producţia mondială de farfurii“, spune Cristian Covaciu.
Astfel s-a ajuns ca businessul companiei IPEC să fie mult mai cunoscut în străinătate decât este în România. Asta pentru că doar o mică parte din producţie rămâne pe piaţa din România, aproximativ 99% mergând la export.
„Cea mai mare satisfacţie a mea este când deschid televizorul şi văd un film de la Hollywood, iar toată lumea mănâncă din farfuriile produse de IPEC“, mărturisește managerul companiei. Cei mai mulți clienți ai companiei sunt din Europa, în special Germania, dar şi SUA sau chiar China şi Japonia. IPEC SA a ajuns la un astfel de nivel în mod special datorită investițiilor constante în tehnologie. La ora actuală, compania dispune de peste 50 de mori preparare, 2 atomizoare de producere a pulberei atomizate, 20 prese izostatice, 10 cuptoare ardere, 30 mașini de glazurare și peste 200 de roboți industriali. Însă dincolo de otice tehnologie modernă, antreprenorul spune că cea mai importantă resursă pentru companie este mâna de lucru calificată. „Maşini putem cumpăra oricând, dar aceşti oameni sunt de neînlocuit,“ spune Cristian Covaciu.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.
