Anca Vlad, fondatoarea și președinta grupului Fildas-Catena, este una dintre cele mai cunoscute și de succes antreprenoare din România. Anca Vlad consideră însă că singura deosebire dintre bărbați și femei, din perspectiva antreprenoriatului, este dată de aspectul puterii de a delega – o condiție a succesului mai bine îndeplinită de bărbați.
Pe de altă parte, calitățile analitice și intuiția specifică lor le ajută mai mult în afaceri pe femei, recunoaște aceasta. Fondatoarea Fildas-Catena spune că nu s-a ferit niciodată de riscuri în activitatea sa profesională, ceea ce a ajutat-o în carieră încă de la bun început.
„Mi-am asumat ca, la primul loc de muncă – economist în cadrul unei mari companii producătoare de mobilă – să spun exact ceea ce gândeam și să intervin cu idei și propuneri, lucru care a fost remarcat de conducere, fiind promovată în zona de management încă de la 25 de ani. Răspunderea m-a format! A urmat Camera de Comerț și Industrie, iar după ’89, imediat ce legea a permis, am intrat în antreprenoriat”, povestește Anca Vlad.
Aceasta își amintește despre momentele grele prin care a trecut de-a lungul celor aproape 30 de ani de antreprenoriat: inflația galopantă din primii ani ai tranziției la economia de piață, confiscarea valutei – decisă printr-o măsură guvernamentală a acelor vremuri, falimente bancare care se țineau lanț, criza economică și instabilitatea legislativă din toată această perioadă.
„Mi-au trebuit multă energie și încredere în mine ca să rezist. Am încercat să iau decizia potrivită momentului, să fiu flexibilă și să adaptez afacerea cerințelor fiecărei etape. Cea mai importantă decizie pe care am luat-o a fost aceea de a reinvesti majoritar profiturile, an de an, în businessul Fildas-Catena”, spune Anca Vlad.
Modele de urmat
Antreprenoarea consideră că echilibrul familial este foarte important pentru o femeie de afaceri. „Privind însă retrospectiv, cred că nu este mare diferența între timpul femeilor antreprenor și celorlaltor femei angrenate în diferite profesii. Copiii mi-au simțit energia și pasiunea și m-au susținut, timpul petrecut cu ei a fost și este intens, și am avut noroc ca, din partea lor, să am parte de multe bucurii”, a mai spus președinta Fildas-Catena.
Anca Vlad mărturisește că modelele sale în antreprenoriat sunt sportivii: „De la ei am învățat să rămân concentrată, să-mi depășesc comoditatea, să trec peste momentele grele și să rămân în top. De la Nadia la Gabi Szabo și acum la Simona Halep, sunt multe modele admirabile în sport”.
Antreprenoarea mărturisește că sfaturile de care a ținut întotdeauna cont au fost cele venite de la mama sa, și inginer, și economist, o femeie cu o intuiție și inteligență aparte. „Mai ales în perioada falimentelor bancare, și-a folosit toată experiența sa pentru a mă ajuta”, spune Anca Vlad.
Muncă în echipă
Fondatoarea Fildas-Catena consideră că, în prezent, antreprenoriatul feminin românesc se prezintă bine în ceea ce privește procentul din totalul afacerilor, România situându-se peste media europeană la acest capitol. „Sub aspectul dimensiunii afacerii, însă, cred că femeile rămân în urmă față de bărbați, din cauza dorinței lor de a controla totul – «ca să fie sigure». Deși avem acum mijloace informaționale sofisticate, fără încrederea într-o echipă de management aleasă și antrenată cu grijă, un business bate pasul pe loc”, explică antreprenoarea.
Ingredientele unei afaceri de succes
Anca Vlad recunoaște că lecțiile pe care viața i le-a oferit în antreprenoriat au fost că „succesul vine dacă pui pasiune și ai încredere în tine, că banii vin dacă nu urmăreșți cu ardoare acest lucru, că oamenii care diferă de tine ca personalitate te ajută cel mai mult, că arta îți dă și liniște, dar și idei noi, și că bucuriile vieții vin din împliniri legate de familie, dar și de echipa pe care ți-ai format-o”.
Potrivit președintei Fildas-Catena, ingredientele principale ale unei afaceri de succes sunt „capacitatea de concentrare și voința antreprenorului, corelate cu lucrul în echipă și alegerea unor manageri competenți și talentați la toate nivelele de comandă”.
Anca Vlad a dezvăluit că o pasionează fenomenele statistice și că citește cu plăcere cărți interdisciplinare – de exemplu, „Lebăda Neagră” a lui Nassim Nicholas Taleb, despre impactul improbabilului.
Fondatoarea Fildas-Catena oferă și câteva sfaturi pentru tinerele care vor să demareze o afacere: „Orice tânără antreprenoare trebuie să știe de la început că urmează un drum greu și sinuos. De aceea, trebuie să nu-și piardă determinarea și să nu fie prea dură cu ea însăși. Și să aibă răbdare!”

Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie, catalog disponibil în rețeaua InMedio.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie și printr-un e-mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.