Colectarea selectivă, o nouă „povară” pe capul antreprenorilor români

0

Datele recente arată că în țara noastră anual se generează peste 470 kg de deșeuri pe cap de locuitor. Pentru mulți dintre noi, deșeurile reprezintă o pierdere economică și o povară pentru societate, dar deșeurile pot fi și o resursă dacă sunt gestionate corespunzător.

Deși este o industrie care se ocupă cu „resturi”, prin conștientizarea și valorificarea acestui domeniu, România poate ajunge la o economie circulară, în care nimic nu se risipește.

Cum fiecare cetățean are datoria de a proteja mediul în care trăiește, la fel este și de datoria companiilor să implementeze soluții profesionale care să reducă impactul negativ asupra mediului și biosferei. Antreprenorii, pe lângă o viziune orientată spre dezvoltarea companiilor, au început din ce în ce mai mult aibă și viziuni și obiective orientate spre natură, armonizând dezvoltarea companiei cu respectul față de mediu. Unele companii implementeaza politici de mediu cu amprenta de carbon zero sau negativă.

De exemplu, o simplă amplasare de coșuri de colectare selectivă în interiorul clădirilor în care angajații își desfăsoară activitatea, cu un program inteligent de motivare, poate schimba rapid abordarea multora față de acest aspect, prin trezirea unei conștiințe colective legate protejarea mediului. Sună ca o poveste frumoasă, dar nu este doar o poveste. În țara noastră sunt deja  zeci de astfel de companii care au implementat politici zero-waste și generează în timp valori interne pe care angajații și le asumă în mod natural.

Este în conștiința noastră să ne protejăm urmașii, cu cât mai rapid înțelegem că trebuie să reducem cantitățile de deșeuri, de ambalaje sau alt fel, generate, cu atât mai ușor ne va fi să prevenim degradarea ireversibilă a mediului și le vom putea lăsa copiilor noștri o planeta verde, de care se vor putea bucura în pace. EcoSmart Union SA susține operatorii economici care își doresc să implementeze soluții de colectare selectivă.

Articol realizat de Iulian Stoicescu, director general EcoSmart Union

Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here