Ca fondator al unei firme de succes în domeniul SaaS (Software-as-aService), lucrez în mod constant cu proprietarii companiilor care cresc pe piața românească.
Din experiența profesională, am identificat patru tipuri de oameni de afaceri români alături de care îmi face plăcere să dezvolt parteneriate de business.
1. Antreprenorul pasionat
Antreprenorul pasionat este acel întreprinzător/acea fondatoare care dezvoltă o afacere din pasiune. Iar acest lucru se vede în orice interacțiune de business: energia cu care vorbește, nivelul de pregătire și de cunoaștere a domeniului în care activează sunt peste media altor antreprenori.
Din experiența proiectelor implementate alături de alți fondatori de companii, am observat că antreprenorii pasionați au o serie de lucruri de care sunt atașați în mod particular. De exemplu, antreprenorii buni vânzători sunt pasionați de închiderea unor vânzări sau tranzacții, iar antreprenorii “livratori” sunt pasionați de propriul produs, unii dintre aceștia fiind chiar experți în domeniul în care au dezvoltat un model de business. De asemenea, întâlnesc tot mai des antreprenori care sunt pasionați și de misiunea lor, adică îi fascinează schimbările pe care produsele ori serviciile le produc în viața clienților. Antreprenorii sunt pasionați de evoluția și de disrupțiile generate în industria în care își cresc companiile.
2. Antreprenorul din noua generație
În prezent, sunt fascinat de noua generație de antreprenori, tinerii fondatori care au vârstă cuprinsă între 20 si 25 de ani. Sunt puțini, într-adevăr, dar aceștia excelează prin prisma inovației pe care o aduc în domeniile lor de activitate. Sunt antreprenori cu afaceri în domeniul digital, content marketing, SEO sau creatorii unui produs propriu.
Ce îmi place la antreprenorii din noua generație este că gândesc global încă din prima zi de activitate și reușesc, spre exemplu, să genereze o cifră de afaceri de 1 milion de euro cu doar patru angajați. Au un curaj incredibil, se urcă în avion, participă la o conferință internațională și acolo își găsesc imediat parteneri și clienți. Principala caracteristică a generației de față, formată din tinerii sub 30 de ani, este că se numără printre primele care au crescut digital. Scufundat în biți, antreprenorul din noua generație percepe digitalul ca parte integrantă a mediului său natural. Este tânăr, are idei și a ales Internetul că tribună pentru a le face cunoscute.
3. Anteprenorul realist
Realistul este acel antreprenor pragmatic și cu picioarele pe pământ. Când dezvolt un business alături de un antreprenor realist și îi expun o situație de business, înțelege problema și își dă seama ușor atunci când, spre exemplu, este prea mic ori nu are competențele necesare să mă ajute.
De asemenea, să luăm exemplul finanțării. Mulți antreprenori se blochează deoarece au așteptări nerealiste cu privire la capacitatea lor de a atrage finanțare de la un investitor ori instituție financiară. Totuși, avem și antreprenori realiști, cu simțul măsurii, care au așteptări realiste față de finanțări, în raport cu planul de business ori față de relația cu investitorii.
4. Antreprenorul senior
“Seniorii” sunt pentru mine antreprenorii români care au peste 40-50 de ani, cu businessuri stabile și care se reinventează în mod continuu și la care apreciez capacitatea lor de învățare continuă. Admir că modul lor de gândire și de a face business evoluează pe măsură ce trece timpul. Sunt fie antreprenori în serie, fie fondatorii unor companii create în urmă cu 20 de ani de la care aflu informații, strategii și idei noi de fiecare dată când mă reîntâlnesc cu ei.
Adrian Dragomir este CEO al Termene.ro, companie înființată în anul 2014 din dorința de a oferi firmelor oportunități de afaceri și o evaluare corectă a riscurilor din business. Este co-fondator al mai multor companii, speaker la evenimente de business și mentor pentru antreprenorii români aflați în faza de start-up/ creștere.
Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.