Dan Șucu – Expert în dezvoltare

0

Anul 2019 a fost unul în care grupul de firme Mobexpert conduse de Dan Șucu s-au concentrat pe investiții în dezvoltarea vânzărilor în online. Mobexpert și-a extins depozitele cu circa 20.000 de metri pătrați în 2019 în condițiile în care dorește să lanseze colecții exclusive în online.

Tot anul trecut, Mobexpert a inaugurat cel mai mare magazin al său din țară, la Constanța, după o investiție de 8 milioane de euro într-o construcție de 11.000 mp realizată de la zero.

”Din cauza birocrației inaugurarea a fost întârziată câteva luni. Este cel mai mare și mai frumos magazin al nostru”, a declarat, pentru banii.net, Dan Șucu, proprietarul Mobexpert.

Povestea businessului Mobexpert

În urmă cu 25 de ani, Dan Șucu punea bazele Mobexpert. Avea 1.000 de dolari pentru a investi în viitoarea sa afacere pe care, la început, o vedea doar ca fiind de subzistență.

A ajuns în 1993 la un târg de mobilă din Franța unde a fost fascinat de mobilierul de birouri și de canapelele de piele, care nu existau pe piața din România. Avea un spațiu comercial închiriat în magazinul Unirea iar primul transport de marfă l-a plătit după ce a vândut casa moștenită de la părinții lui, cu 55.000 de dolari.

Prima comandă a fost de 25.000 de dolari, pe care a vândut-o în două luni, iar profitul a fost de câteva mii de dolari. La șase luni distanță, Dan Șucu reușea să vândă cinci camioane de mobilă pe lună.

Afacerile lui explodaseră. Mobila se vindea ca pâinea caldă. Dacă în primele luni de la deschidere Mobexpert vindea 300 de scaune pe lună, vânzările au crescut la 40.000 de unități pe lună, un an mai târziu.

În 1994 Dan Șucu făcea primul milion de dolari din profit, la o cifră de afaceri de circa 13 milioane de dolari. Banii au fost reinvestiți în construcția unei fabrici de canapele. Apoi una de scaune, și ulterior, într-una de mobilă.

Pentru a rezolva două probleme, respectiv nevoia de a produce propriile produse, dar și nevoia de a scăpa de fluctuațiile unui curs valutar incert, Șucu a decis să cumpere două fabrici de stat care deja lucrau pentru export.

A participat la două licitații simultane – pentru o fabrică din Dej și una din Târgu-Mureș – și le-a câștigat pe amândouă. Astăzi, Mobexpert are nouă fabrici în toată țara și e cel mai mare producător local de mobilă.

Model de antreprenor

Dan Şucu este unul dintre puţinii antreprenori români care au reuşit să creeze un brand şi să îl impună pe piaţă. Deşi modelul de business încă se dovedeşte de mare success, omul de afaceri investeşte în zona digitală deoarece simte că acolo va fi viitorul.

În ultimii trei ani, Mobexpert a avut o creștere constantă, de circa 15% pe an. Vânzările din 2018 au fost tot cu 15% mai mari ca cele din 2017, atunci când Mobexpert a înregistrat o cifră de afaceri de circa 178 milioane de euro.

„O creștere de 15% raportată înseamnă un volum de marfă suplimentar mare care trebuie vândut, livrat, menținut și așa mai departe. Creșterile cu două cifre la bază mică nu sunt o problemă. Însă la baze mari sunt mai greu de gestionat. Aveam dorința unei creșteri de circa 10%, și ne așteptam la una de 8%. Dublarea acestui avans este o provocare. Iar aproape 30% din această creștere vine din online”, a explicat Dan Șucu.

În urmă cu trei ani, antreprenorul a început să investească într-un mare proiect din domeniul imobiliar. Acesta a demarat, alături de omul de afaceri Valentin Vișoiu, construcţia în zona Domenii din Capitală a complexului Arcadia.

Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here