Un nou pact cu antreprenorii

0

Când Franklin D. Roosevelt a introdus în SUA “The New Deal” în prima parte a anilor ’30, a descătușat o serie de energii economice care au propulsat economia americană pe întreaga durată a secolului XX și care își fac simțite efectele chiar și în ziua de astăzi.

Nu seria de programe în sine reprezintă o inspirație, ci vreau să păstrez această metaforă pentru a transmite un mesaj simplu și ferm: avem nevoie de un nou pact cu antreprenorii români pentru a putea descătușa o serie de energii economice care să propulseze economia românească pe întreaga durată a secolului XXI.

Motivul este evident: ultimii ani ne demonstrează că există o nouă economie, în mare parte digitală, în mare parte orientată către servicii, dar nu numai, pentru că și producția păstrează o componentă foarte importantă, care este mai agilă, mai mobilă, care este cu adevărat transfrontalieră, care inovează, și, inovând, sparge tiparele cunoscute, care angrenează și generează noi modele economice și noi comportamente economice.

Pur și simplu antreprenorii anului 2020 arată cu totul diferit de antreprenorii și capitaliștii așa cum sunt ei întipăriți în mentalul colectiv. Iar un stat modern și liberal trebuie să le vorbească acestor oameni din perspectiva partenerului, nu din poziția superiorului.

Noul pact antreprenorial pe care doresc să-l institui în timpul mandatului meu de ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se bazează pe această paradigmă de parteneriat. Ca să fac o parafrază, nu vreau să întreb antreprenorul “Ce poți face tu pentru Guvernul tău: câte taxe și impozite poți plăti, câte locuri de muncă generezi, etc.?” ci vreau să-l întreb „Ce poate face Guvernul tău pentru tine?”.

Nu sunt de acord nici cu acea idee ușor învechită care spune că cel mai bun lucru pe care-l poate face un Guvern pentru mediul de afaceri este să-l lase în pace, pentru că putem și trebuie să acționăm pozitiv, în sprijinirea inițiativelor antreprenoriale.

Fiecare stat are câteva avantaje competitive, care-l poziționează în ecosistemul economic mondial, iar capitalul antreprenorial, adică dorința și deschiderea oamenilor de a începe afaceri noi și de a inova, este, după mine, la fel de important ca și rezervele energetice ale unei țări, pentru că mai devreme sau mai târziu, rezervele de hidrocarburi se termină, dar rezervele de creativitate economică sunt nelimitate.

Acest nou pact antreprenorial pe care-l propun românilor are la bază următoarele concepte:
Dezvoltare – dezvoltarea antreprenorilor merge mână în mână cu dezvoltare economică și socială a societății, de aceea succesul antreprenorilor este eminamente legat de succesul societății;
Inovare – sunt un mare susținător al industriilor creative, al inovării în economie și sunt convins că economia inovării este sinonimă cu economia viitorului;
Responsabilitate – a decidenților politici față de antreprenori, adică hotărârea de a nu-i încurca, de a crea un mediu propice inovării, dar și responsabilitatea antreprenorilor față de comunitățile lor.

Acești piloni ne vor permite să relansăm economia românească pe noi parametri de dezvoltare. Firește, toate instrumentele Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, fie că vorbim despre Invest România, fie că vorbim despre Programul Start-up Nation, fie că vorbim despre comerțul exterior sau despre toate politicile publice pe care le dezvoltăm, sunt puse în serviciul acestui nou pact antreprenorial.

Îi felicit pe toți cei care au intrat în paginile acestui Top (100 Cei mai buni Antreprenori – n.r.) și îi încurajez pe toți antreprenorii din România să aibă încredere și curaj și să continue să scrie istorie în România!

Articol realizat de Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here