Povestea celui mai mare fermier român

0

Mihai Anghel, astăzi cel mai mare fermier român, a ajuns din întâmplare să facă afaceri în Agricultură. Cu peste 25 de mii de hectare în exploatare, Mihai Anghel este principalul furnizor de grâu al statului egiptean.

„Aici m-a adus viața”, răspunde Mihai Anghel atunci când este întrebat cum a ajuns să facă afaceri în Agricultură. A pornit în business cu banii strânşi la nuntă.

După ce a terminat facultatea a lucrat la două uzine auto. După Revoluţie s-a apucat și de afaceri, și-a deschis o firmă care se ocupa cu vânzarea de piese auto. Apoi şi-a diversificat activitatea, intrând în comerţul cu anvelope, piese de schimb pentru tractoare şi utilaje agricole.

De la comerț la agricultură

„Din prima tranzacţie, în care am vândut jenţi de Dacia, am câştigat 15.000 de lei. Salariul meu de atunci era 3.500 de lei pe lună“, îşi aminteşte Anghel. Primele profituri au fost țintite exclusiv pentru supraviețuire, în niciun caz pentru creșterea business-ului, povestește acesta. A ajuns să vândă grâu dintr-o greșeală. Respectiv avea de recuperat sume de bani de la un fermier care a intrat în incapacitate de plată și a ales să își achite datoria cu bunurile recoltate.

„Era în 1993 când am vândut prima recoltă de cereale unui siloz din Portăreşti, judeţul Dolj. Nu era grâul semănat de mine“, spune omul de afaceri. A fost primul semnal că această afacere ar putea fi mai profitabilă. Și a riscat. În 1996, a cumpărat primele terenuri și a încheiat primele contracte de arendă. Era vorba de 1.200 de hectare în total. „Am semănat grâu, floarea soarelui şi porumb“, povesteşte proprietarul Cerealcom. Din acel moment, direcția de business a fost una clară.

Primul export de cereale l-a făcut în 1997, către Franța. Mărturisește că nici nu apucase să iasă din țară. A vândut 5.000 de tone de orz către un prieten care l-a trimis, la rândul lui, către Vest. Astăzi, Mihai Anghel și-a extins capacitatea de depozitare la 50.000 de tone și a investit în utilaje performante. Din 2016, Cerealcom a devenit unica firmă românească acreditată de a exporta grâu direct statului egiptean. Firma realizează exporturi şi în Iordania, Turcia sau Emiratele Arabe.

„Jumătate din iordanieni au mâncat pâine făcută cu grâu românesc. E o realizare“, punctează Mihai Anghel. Cerealcom Dolj a încheiat anul 2017 cu afaceri de circa 738 mil. lei (162 mil. euro), în scădere cu 16% faţă de anul precedent. Compania tranzacţionează circa 1 milion de tone de cereale pe an, atât din producţia proprie, cât şi de la alţi fermieri. În 2017, Mihai Anghel a achiziţionat un siloz cu o capacitate de stocare de 57.000 tone în Topolovăţul Mare, de la Cerealcom Timiş, un siloz pe care l-a consolidat, reabilitat şi renovat la sfârşitul anului trecut.

In vino veritas

Pe lângă cultivarea celor peste 25 de mii de hectare, familia Anghel este prezentă şi pe piaţa vinurilor, prin Domeniile Coroanei, care îi aduce anual încasări de aproximativ zece milioane de euro. Plantaţia de viţă de vie de la Segarcea se întinde pe o suprafaţă de 300 de hectare.

Pe tot grupul, familia Anghel are 700 de angajaţi permanenţi şi circa 100 de salariaţi sezonieri. Întrebat dacă intenţionează să investească în alte domenii, precum turism sau imobiliare, Mihai Anghel spune că nu este cazul. „Cred că mai sunt multe de făcut până când voi considera că ce facem azi le facem bine“, încheie omul de afaceri. Vinurile sale au intrat pe piața din Norvegia și cea din Orient. Mihai Anghel a investit în plantaţie şi în crama Segarcea circa 30 de milioane de euro, în primii șase ani. Cele 300 de hectare plantate cu viţă-de vie îi aduc omului de afaceri anual două milioane de sticle de vin, produsul fiind clasat pe segmentul superior. Asta înseamnă că anual încasările din vin ale Cramei Segarcea se ridică la 40 de milioane de lei (circa 10 mil. euro).

Vinurile au luat două medalii de aur şi una de argint la concursul Challenge International du Vin, care s-a desfăşurat la începutul lunii aprilie a acestui an în Bordeaux. Cele trei vinuri românești au fost premiate din 4.360 de vinuri degustate, provenite din 28 ţări.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here