Antreprenorul care cumpără companii străine

0

AROBS este compania IT pe care Voicu Oprean (47 de ani) a fondat-o în urmă cu 20 de ani în Cluj-Napoca. A început cu 10 angajați și plănuiește să ajungă la 1.000 până în 2020. Mai mult, compania românească are clienți din toată lumea și a început să achiziționeze companii în străinătate.

„Acum 20 de ani aveam 27 de ani și foarte puțini bani. Aveam calculatorul meu cumpărat cu banii câștigați în SUA, de unde mă întorsesem. Pe lângă acest calculator, aveam și mult entuziasm”, povestește Oprean.

Cu o diplomă de la Universitatea din Cluj-Napoca, a știut de la început că vrea să fie propriul șef. Înainte să creeze AROBS, Voicu a fost instructor de karate. În 1994 a deschis propria sală și a construit o mică rețea în orașul natal și în Capitală. Uitându-se în urmă, spune că a lucrat cu mult drag la acest proiect.

Apoi a plecat în SUA, de unde s-a întors pentru a înființa o companie care s-a extins constant în ultimii 20 de ani. Primele provocări au venit rapid. Antreprenorul a realizat de la început că trebuia să dezvolte propriul produs ca să aibă success.

„Deși acum 15 ani, după trei inițiative aproape dezastruoase, am lansat propriul nostru produs, OptimallSFA, o soluție de optimizare a vânzărilor. Câțiva ani mai târziu a lansat TrackGPS, astăzi principala soluție din domeniul telematicii din România, care a avut un succes mare în străinătate”, povestește Voicu.

Sfat pentru antreprenori

Douăzeci de ani mai târziu, AROBS dezvoltă software și soluții IT inovative pentru clienți din 14 țări din Europa de Vest, America de Nord și Asia. „Fiecare piață nouă, fiecare nouă ramură au reprezentat o nouă provocare. Sfatul meu pentru toți antreprenorii care deschid un business este că meargă înainte cu motoarele turate atunci când simt că au găsit ceva ce funcționează, atunci când lucrurile se întâmplă corect. Trebuie să abandoneze atitudinea defensivă și să se concentreze pe câștig”, spune omul de afaceri.

De la zece persoane îngrămădite într-un apartament, AROBS a ajuns la 700 de angajați în România și în birourile din Germania, Ungaria, Moldova, Indonesia, Belgia și Olanda.

În 2018, fondatorul AROBS se aștepta la o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, de la circa 25 de milioane de euro în 2016.

În ceea ce privește angajații, Voicu spune că intenționează să ajungă la 1.000 de persoane până în 2020, iar când vine vorba de câștiguri, țintește un EBITDA de 11,6 milioane de euro până în 2020. Această creștere ar fi de asemenea susținută de achiziția unor jucători internaționali.

Anul trecut, compania românească a preluat două filiale din Belgia și Olanda ale companiei din Benelux CoSo, pentru 1,3 milioane de euro. Cele două companii au zece angajați. Omul de afaceri spune că portofoliul CoSo îl completează pe cel al lui AROBS în domenii precum managamentul flotei și automatizarea proceselor și oferă o mai bună competitivitate în domeniul de software educațional.

Întrebat dacă ar dori să listeze AROBS, omul de afaceri a răspuns că este o opțiune pe care o ia în calcul, dar „acum ne concentrăm pe creșterea cu ajutorul resurselor proprii”. Astăzi, 60% din vânzările companiei sunt făcute în afara granițelor, iar cei mai valoroși clienți sunt în Germania, Finlanda, SUA, Marea Britanie și Franța.  Acestea sunt și piețele care vor genera cerere pe viitor.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here