Studiile, și chiar realitatea din România zilelor noastre, arată că tot mai mulți angajați își doresc să devină antreprenori. Dorința de a fi propriul șef și de a-și gestiona viitorul îi îndeamnă pe mulți să renunțe la confortul statutului de angajat pentru a intra pe calea întortocheată a afacerilor făcute pe cont propriu.
E drept că majoritatea celor care își iau în mâini propriul destin se opresc la a crea o afacere mică, menită să susțină o sigură familie sau chiar un singur individ. Sunt însă și vizionari care reușesc să creeze din aproape nimic adevărate imperii.
Iar exemple sunt destule chiar dacă unii preferă să nu le vadă. Acesta este prezentul care, cel puțin teoretic, garantează o economie în care concurența dintre antreprenori va duce la rezultate din ce în ce mai bune. Pe de altă parte însă, orice stat care se gândește la viitorul său trebuie, pe lângă susținerea afacerilor prezentului, să creeze o generație de antreprenori care să preia și să ducă mai departe emulația actuală.
Și aici apar semnele de întrebare! Știm că în prezent mulți pornesc în antreprenoriat cu capul înainte, fără cele mai mici cunoștințe de afaceri și, mai grav, fără a studia cu atenție piața în care își poziționează compania. Aceștia sfârșesc repede și prost aventura. Vedem totodată că noile generații de angajați, potențiali viitori antreprenori, au o viziune cu totul diferită asupra conceptului de muncă.
Ei preferă să lucreze de acasă sau de pe banca din parc, să își ia concediu oricând un prieten le propune o aventură departe de oraș și chiar să demisioneze fără un motiv clar și, mai ciudat, fără a avea vreo idee în privința unui viitor loc de muncă.
Un studiu realizat de PwC arată că perioada medie petrecută de angajaţi într-o companie este de patru ani și că angajații cei mai statornici sunt cei născuți înainte de 1995! Fără a continua caracterizarea celor care abia au intrat în „câmpul muncii” pentru că sunt studii relevante suficiente în această privință, faceți un exercițiu de imaginație și încercați să vă închipuiți cum vor arăta antreprenorii viitorului.
Dacă vă cuprinde teama, reveniți în prezent și puneți umărul la educația celor care, în câțiva ani, vor trebui să conducă firmele românești și să vă fie parteneri.
Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.