Radu Georgescu este antreprenorul în serie care a ales să devină investitor pentru alți antreprenori, prin fondul de investiții Gecad Ventures. În 1992 a lansat prima afacere (GECAD Software), o companie specializată în producția și distribuția de soluții software. A dat a dat lovitura în 2003, atunci când a vândut către Microsoft antivirusul RAV.
Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă specialiştii estimau o sumă între 10 şi 20 de milioane de dolari. „Când am vândut RAV Antivirus lui Microsoft, în 2002, fiind prima achiziție europeană făcută de Microsoft la vremea aceea, am obținut o grămadă de bani și multă faimă. Atunci a fost a doua oară în viața mea când am crezut că banii or să-mi ajungă pentru totdeauna. Și nu mi-au ajuns”, mărturisește antreprenorul.
Tot atunci, lui Georgescu i-a fost propusă o funcţie de conducere la Microsoft, însă a refuzat. „În 1992 nici măcar nu exista cuvântul antreprenoriat în limba română. Nu aveam serviciu și tot ce voiam, încă din facultate, era să am firmă – ce era atunci o firmă, nu știu dacă își amintește cineva. Eram un fel de rebel atunci. Noroc cu soția, care era medic, și că mai aveam și un computer acasă, pe care mai dactilografiam eseuri sau alte documente de care avea nevoie lumea și mai făceam ceva bani. Munceam din greu. Dar oamenii au avut încredere în mine și le sunt recunoscător. Au fost vremuri minunate. Am fondat 36 de companii, din care 6 mari succese, vreo 6 la care nu mi-am pierdut toți banii și multe alte experiențe minunate și distracție”, a rememorat Radu Georgescu la evenimentul Startup Path, organizat de Business Review și Impact Hub Bucharest.
În 2010 finalizează cu succes vânzarea companiei GECAD ePayment, acum PayU România, către grupul sud-african Naspers. 2013 a fost anul care a marcat cel de-al treilea exit de amploare, când Francisco Partners a achiziționat de la GECAD Group compania globală Avangate.
Vector Watch este un alt business de-al său, pe care l-a vândut către Fitbit. Ultimul exit este vânzarea Gecad către Bittnet. De asemenea, Georgescu a renunţat la afacerile sale imobiliare în favoarea israelienilor de la Euromall, pentru 7-8 milioane euro. Antreprenorul român deţinea, alături de alţi acţionari, prin intermediul firmei Metropolitan Developments, circa 10.000 mp de teren în zone ultracentrale din Bucureşti.
Radu Georgescu s-a implicat de-a lungul carierei sale în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, fiind activ în inițiative precum Venture Connect și Tech Angels, prima rețea de investitori privați în startup-uri tehnologice din România, înființată în 2012, unde este de altfel și membru fondator.
Eșecul, sursă de inspirație
În opinia lui Radu Georgescu, eșecul este un lucru minunat. ”Din succes nu înveți nimic. Eu cred că toți suntem datori nouă înșine cu un eșec. Eșecul este o experiență din care trebuie să scoți maximum de învățăminte și să încerci din nou, să eșuezi și iar să încerci. În cazul fericit în care prima ta încercare este măcar un mic succes, îți sponsorizează eșecul care urmează. Dar eșecul e parte din viață, e acolo și e minunat. Poți să te bucuri de el, să râzi; nu am destul cuvinte să spun cât de drăguț e eșecul. Am avut mai multe eșecuri – cele mai vechi sunt mai haioase, cele mai recente sunt oarecum dureroase. Am fondat companii formidabile, una dintre ele a fost RAV – un succes.”
Printre produsele care s-au dovedit un eșec este GECAD Fast Commander, o copie a Norton Commander. „Noi în România voiam să facem un copycat, să îl vindem cu 9 dolari și să ne îmbogățim. Ne-am gândit bine, dar eram deja în anul 1995. Ce s-a întâmplat atunci? A venit Windows 95 și Norton Commander în sine a devenit redundant. Am băgat mulți bani și mult efort în asta, dar am învățat că atunci când gândești un produs și o companie, trebuie să înțelegi piața și viitorul pieței. De atunci nu am mai demarat produse care urmau să se lovească de perete din cauza designului”, povestește antreprenorul.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
