Christina Verchere (47 de ani) a preluat frâiele celei mai mari companii din România (OMV Petrom) la mijlocul anului trecut. Înainte de OMV Petrom, Christina Verchere a lucrat la BP (British Petroleum), una dintre cele mai mari companii din lume din industria petrolului.
A acumulat o experiență impresionantă, pe 3 continente, inclusiv pe poziții de management în SUA, Canada și Asia Pacific. Spune că s-a simțit onorată să preia postul în OMV Petrom, având în vedere evoluția impresionantă a companiei și contribuția în economia României.
Pasiunea Christinei Verchere pentru domeniul energetic a crescut pe măsură ce a conștientizat impactul pe care-l are energia în viața de zi cu zi a oamenilor. De altfel, asta a atras-o și la OMV Petrom: faptul că este o companie atât de importantă pentru România – o economie emergentă -, dar și faptul că este o companie integrată de petrol și gaze.
„Odată cu creșterea populației la nivel global, din ce în ce mai multă energie este necesară pentru a ridica standardele de trai și pentru o viață mai bună. Și asta este valabil și în România. Este greu să ne imaginăm un stil de viață modern fără gaze pentru încălzirea locuințelor, fără carburanți pentru mașini, fără energie electrică pentru telefoane și computere. Fiind o companie de energie, rolul nostru este să acoperim această cerere, dar cu costuri cât mai mici și reducând impactul asupra mediului. OMV Petrom este o companie activă pe toate aceste activități din lanțul valoric al energiei, oferă energia pentru o viață mai bună pentru milioane de români și asta m-a atras aici“, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Un proiect vital pentru economie
Și în plus, este vorba și de proiectul Neptun Deep, unde OMV Petrom și ExxonMobil au avut prima descoperire importantă de gaze din apele de mare adâncime ale Mării Negre. „Proiectul Neptun Deep este o oportunitate imensă pentru România pentru a-și asigura necesarul de gaze, dar și pentru a deveni un jucător important la nivel regional, pentru a crește veniturile la bugetul de stat și pentru noi locuri de muncă. În cazul unor proiecte de asemenea anvergură, este nevoie ca o multitudine de piese de puzzle să se alinieze: cum ar fi cadrul de reglementare, stabilitatea fiscală, liberalizarea pieței și infrastructura. Neptun Deep rămâne prioritatea noastră și continuăm dialogul cu autoritățile ca să găsim împreună calea pentru ca proiectul să avanseze“, precizează Verchere.
Principii de management
În ceea ce privește activitatea de zi cu zi la OMV Petrom, Christina Verchere ne-a împărtășit principiile de management după care se ghidează. „Oamenii stau la baza oricărui business. Părerea mea este că soluțiile cele mai bune sunt rezultatul gândirii colective. Rolul unui lider este să dea o direcție. Cred că doar ascultându-i pe cei din jur, arătându-le cum pot să contribuie, încurajându-i să vorbească, doar aşa poți să faci ca lucrurile să se întâmple. Trebuie să fii sincer cu oamenii, să le dai libertate să-şi pună amprenta asupra businessului şi rezultatele se vor vedea. Leadershipul a evoluat în ultimii 20- 30 de ani, de la a da instrucțiuni, la a da putere și a recunoaște contribuția fiecăruia“, precizează CEO-ul OMV Petrom.
Christina Verchere dă asigurări că OMV Petrom va continua să joace un rol important pentru a asigura necesarul de energie de care România are nevoie: „Rămânem dedicați operațiunilor din România. Suntem o companie importantă pentru România prin businessul pe care-l generăm pentru furnizori și parteneri, prin taxele pe care le plătim, prin zecile de mii de joburi care depind de noi“, mai spune Verchere.
De ce a ales România?
În primele luni la OMV Petrom a vrut să cunoască cât mai mulți oameni. Spune că este entuziasmată de OMV Petrom și de echipa de aici. Care sunt impresiile după primul an în România?
Verchere povestește că atunci când i s-a făcut pentru prima dată propunerea, în primul rând a vrut să vadă Bucureștiul și țara ca să își dea seama dacă s-ar simți ca acasă în următorii ani. În plus, a atras-o perspectiva unui job în Europa, mai aproape de familie, după ce ultimii patru ani și i-a petrecut în Jakarta, Indonezia, conducând subsidiara BP Asia-Pacific.
„Îmi place România și îmi plac oamenii – sunt foarte calzi si primitori. Sunteți norocoși să aveți o țară atât de frumoasă: cu munți, cu mare, toate relativ aproape de capitală. Sunt bucuroasă că Bucureștiul a devenit acasă pentru mine“, încheie Verchere.

Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie, catalog disponibil în rețeaua InMedio.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie și printr-un e-mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.