Antreprenoriatul feminin și exemplele lumii

0

Washington, decembrie 2018. 54 de doamne din tot atâtea țări de pe mapamond se reunesc, la inițiativa Departamentului de Stat al SUA, în cadrul International Visitors Leadership Program. De această dată, IVLP se adresează Femeilor în Antreprenoriat, iar participantele fac parte din întregul ecosistem.

Timp de 3 săptămâni, se îmbină cu succes mediul privat cu cel public, politic și economic; o experiență cu adevărat fabuloasă care prezintă, cu bune și rele, inițiative antreprenoriale din SUA (în special lansate / conduse de femei), rolul esențial al societății civile în dezvoltarea ecosistemului, strategiile și politicile pentru stimularea antreprenoriatului. Am avut astfel ocazia să explorez diverse modele de business și mecanisme de suport. Am înțeles barierele pe care femeile antreprenor le au de depășit pentru a avea succes. Deși ne-am raportat la modelul american, am discutat mereu și despre situațiile din țările prezente. Am văzut, așadar, că iarba nu este întotdeauna mai verde de partea cealaltă a gardului. Nici pe departe! De fapt, gardul nu are nicio legătură cu asta. Iarba este mai verde acolo unde este udată. Nimeni nu are iarbă verde în curte dacă nu o udă în mod constant.

Antreprenoriatul feminin întâmpină aceleași probleme în Marea Britanie, Rusia, Columbia, SUA, Coreea de Sud sau România. Rețeta succesului este și ea universală și se bazează pe COLABORARE și CONSTANȚĂ, pornind de la politici clare și coerente, susținute de întregul ecosistem!

Public, privat, economic și social, deopotrivă! Oricare ar fi viața și contextul meu, ele sunt similare, indiferent de care parte a gardului /a graniței mă aflu! Într-adevăr, iarba înverzește oriunde dacă este udată. Haideți, deci, doamne și domni deopotrivă, freelanceri și antreprenori, ONG-uri, reprezentanți guvernamentali și din instituții publice să udăm iarba și în România!

DESPRE AUTOR:
ANCA RANCEACu un background academic solid și o experiență de 15 ani în media și comunicare, Anca Rancea este consultant în Relații Publice, acreditat și de către The Chartered Institute of Public Relations din Londra. Din 2012 alege zi de zi să lucreze pe cont propriu, ca freelancer. Totodată, apără și promovează acest stil de viață ca Președinte al Asociației Freelancerilor, duce mai departe experimentul independenței ca antreprenor, realizează emisiunea TV #FREELANCER la Canal 33 România și este membru în Consiliul Director al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin.

Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 30 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here