Dedeman – Ecuaţia unui business fără limite

2
Top Antreprenori - Fratii Paval
Top Antreprenori - Fratii Paval

Frații Dragoș și Adrian Pavăl au reuşit să facă din Dedeman liderul detaşat al pieţei de bricolaj. Acest lucru este cunoscut de toţi românii. Ceea ce nu prea se ştie este că cei doi au construit un adevărat imperiu financiar, având investiţii masive în domenii dintre cele mai diverse.

Nivelul la care au ajuns este impresionant, asta mai ales dacă ţinem cont că au plecat de la zero. De altfel, evoluţia lor în antreprenoriat poate oricând să stea la baza unui scenariu de film.

Absolvent de informatică, Dragoș Pavăl s-a angajat la centrul de calcul al unei fabrici de confecții. În 1992 a decis să încerce o afacere pe cont propriu. Iar cel mai ușor, în acea perioadă, era revânzarea unor produse de larg consum cumpărate anterior angro.

Cum a început povestea businessului Dedeman

Astfel a apărut primul magazin, de 16 metri pătrați, care avea să fie urmat de unul de mobilă. Apoi, cum afacerea mergea bine, împreună cu fratele său, a mai deschis două magazine şi a început să vândă şi materiale de construcții.

Acesta a fost punctul de plecare pentru ce înseamnă astăzi Dedeman, o companie a cărei evaluare se află în jurul valorii de 2 miliarde de euro.

Din profiturile obţinute, fraţii Pavăl au început să investească şi în alte domenii. Sume impresionante s-au dus către piaţa imobiliară, unde cei doi au achiziţionat în urmă cu doi ani proiectul de birouri The Bridge din Bucureşti şi, anul trecut, ansamblul The Office din Cluj-Napoca.

Portofoliu diversificat

De asemenea, au investit şi la bursă, cumpărând participaţii mari din companii valoroase sau cu potenţial mare, cum ar fi Transelectrica, Conpet, Alro Slatina, Electrica sau Antibiotice Iaşi.

Apetitul fraţilor Pavăl pentru ceea ce înseamnă business şi antreprenoriat s-a mai făcut remarcat o dată anul trecut, când au anunţat lansarea unui fond de private equity, denumit Equiliant Capital, prin care cei doi şi-au propus să investească în firme mici şi mijlocii.

Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here