Business Angel

1

Marius Ghenea este antreprenorul care a acceptat toate provocările pe care i le-a oferit mediul de business românesc. A luat-o de la capăt de multe ori și a reușit să dezvolte 25 de afaceri înainte să devină business angel pentru mai multe proiecte îndrăzneţe.

Născut în Craiova într-o familie de profesori, Marius Ghenea a fost un copil premiant care a fost mereu atras de studiu. I-a plăcut matematica, materie care i-a adus premii la olimpiade.

„După absolvire mi-am dorit să vin în Bucureşti, să fac o facultate tehnică. Şi aşa am ajuns la electronică şi telecomunicaţii”, a povestit acesta. Experiența sa de antreprenor a început în facultate, în anii ‘90.

Fără modele sau mentori în ceea ce privește antreprenoriatul, Marius Ghenea a început ca ghid în turism pentru grupuri de străini care veneau în România. „A fost prima mea sursă de bani. Şi am început asta chiar în primele luni ale lui 1990. Ştiam deja câteva limbi străine și am mai învăţat câteva. Vorbeam vreo 6 limbi străine. Pe două dintre ele le-am studiat la şcoală, la fel ca toți ceilalți, şi pe celelalte le-am învăţat singur”, explică omul de afaceri.

A fost și profesor de engleză comercială la un liceu economic, experiență pe care o consideră extraordinară. A revenit la această pasiune ca mentor pentru tinerii care își doresc să devină antreprenori. „Predau antreprenoriat, inovaţie şi noi afaceri la cursuri de executive EMA”, explică Marius Ghenea.

A dezvoltat programul Business Drive, care este dedicat competențelor manageriale. „În doar 2 zile, cei care participă pot să plece cu un bagaj de cunoştinţe necesar fie să pornească propria afacere, fie pentru a dezvolta şi a face mai eficientă afacerea existentă. Cum mama mea îmi spunea foarte bine, este extraordinar să vezi cum împărtăşind din experienţa şi cunoştiinţele tale, ajuţi alţi oameni”, declară antreprenorul.

Prima experiență ca antreprenor

În 1993, împreună cu câţiva colegi de facultate, pune pe picioare prima afacere, Flamingo.

În acel moment lucra ca inginer de aparate de măsură şi control la Enel Bucureşti. „A doua sau a treia zi după ce am intrat acolo, mi-am dat seama că nu găsesc oportunităţi. În 1993, întâlnindu-mă cu doi colegi de facultate, toţi trei fiind din provincie, am zis hai să începem cu acest business”, povestește acesta.

Familia fost primul investitor al noii afaceri. „Părinţii mei mi-au dat maşina lor ca să vin cu ea la Bucureşti şi să pot transporta piese de calculator. Și am mai împrumutat de la o rudă de-a mea, ţin minte, vreo 3 mii de dolari”, adaugă Marius Ghenea.

Afacerea s-a dezvoltat rapid, motiv pentru care în 1998 s-au gândit să se extindă și pe alte piețe. „Prima dată am mers să testăm piața din Republica Moldova. Am deschis apoi un business şi în Olanda. Câţiva ani mai târziu, după ce am fost lideri în România, am ajuns să fim lideri în toată regiunea de Sud-Est”, își amintește antreprenorul.

În 2009 ia o decizie surprinzătoare și iese din afacerea pe care a construit-o de la zero și care ajunsese la o valoare de piață de 100 de milioane de euro. „A fost un exit foarte, foarte bun pentru mine, astfel încât am putut să îmi rezolv toate nevoile financiare – casă, maşină şi aşa mai departe – apoi să merg mai departe şi să mă implic în noi afaceri.

A continuat în antreprenoriat cu Fit Distribution, PC Fun, PC Garage şi Flanco, companii care au cunoscut succesul. Toate au fost vândute, ulterior. De câțiva ani este partener al fondului de investiții 3TS Capital.

„Voi merge mai departe să investesc în noi companii. Vreau să ridic un fond nou pentru România, tot în zona de tehnologie, și să continui să investesc în inteligența românească, în companiile care pot să devină companii de succes, nu doar în România, dar și pe plan internațional. Avem oportunități pe zona asta de IT, de tehnologie. România are o mare şansă, pentru că putem să creăm produse originale software și hardware aici în România și să le vindem. Inclusiv investițiile pe care le fac sunt gândite ca export de valoare românească”, a explicat Marius Ghenea.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here