Legendă în sport, performer în business

0
Top Antreprenori - Ion Tiriac
Top Antreprenori - Ion Tiriac

Românii au început să aprecieze numele Ion Țiriac în 1970. Pe atunci, alături de Ilie Năstase, cucerea trofeul turneului de la Roland Garros. Dar înainte de a fi un bun jucător de tenis, Țiriac fusese membru al echipei de hochei pe gheață a României cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck și chiar la un Campionat Mondial.

Plecat din țară după 1984 și ajuns manager al marilor vedete din tenisul mondial Boris Becker și Goran Ivanisevic, Ion Țiriac devenise, la finalul anilor `90, un idol pentru mulți români. Relațiile sale cu magnați din întreaga lume, averea sa tot mai importantă și renumele de om de afaceri cu succes i-au favorizat revenirea în România, loc în care a dezvoltat, după 1990 un adevărat imperiu.

Totul a început de la crearea companiei Autorom, primul importator Mercedes-Benz din România. În 1990, această firmă deținută de Ion Țiriac importa și comercializa 17 mașini și piese de schimb în valoare de circa 1.000 de dolari. De la această bază au pornit, mai apoi, importurile de vehicule Ford. Din 1992, compania Romcar devine importatorul mărcii Ford pe piața autohtonă iar, mai apoi, în portofoliul de mărci reprezentat de firmele lui Ion Țiriac în România intră Jaguar, Land Rover, Mitsubishi și Hyundai. În prezent, activitatea de import mai acoperă doar ultimele pentru că atât Mercedes-Benz cât și Ford au preluat direct rețelele din România. Tot în domeniul comerțului și reparațiilor de mașini, omul de afaceri deține compania Țiriac Auto, în aceeși zonă de business intrând și RMB Inter Auto, Casa Auto Iași și Casa Auto Timișoara, unde Grupul Țiriac e acționar minoritar.

Conform Ministerului Finanțelor, compania Țiriac Auto a raportat în 2017 o cifră de afaceri de 1,25 miliarde de lei, importatorul Hyundai a realizat afaceri de 294,68 milioane de lei, Premium Auto – firma care importă Jaguar și Land Rover – a raportat o cifră de afaceri de 337,1 milioane de lei, iar M Car Trading, compania care aduce la noi mașinile Mitsubishi a realizat afaceri de 64,56 milioane de lei.

De numele lui Ion Țiriac se leagă și alte afaceri cunoscute. În 1990 este înființată Banca Comercială Ion Țiriac, care ulterior a devenit Unicredit Țiriac Bank. În 2015 omul de afaceri vinde pachetul de acțiuni deținut la Unicredit Țiriac Bank către grupul italian Unicredit. În 1994 apare prima societate privată de asigurări care ulterior devine Allianz Țiriac Asigurări, iar un an mai târziu este adus pe piața românească Metro Group, o altă companie la care Țiriac renunță în 2015.

Cu ochii la imobiliare

Ion Țiriac a decis să investească masiv și în imobiliare, convins că acest sector asigură un randament foarte bun și are viitor. Astfel, el a dezvoltat mai multe proiecte în București și împrejurimi, unul dintre cele mai cunoscute fiind Stejarii. În nordul Capitalei, familia Țiriac a dezvoltat un complex de wellness și proiect imobiliar care acum se află într-o fază de extindere.

Un alt proiect aflat în lucru este amplasat pe Buzeşti, în apropiere de Piaţa Victoriei. Proiectul este format din trei corpuri interconectate, cu patru, cinci, opt, respectiv 12 etaje, plecând de la cele cinci niveluri de subsol şi parter. Complet închiriat, Ţiriac Tower urmează să îi aducă lui Ion Ţiriac câte 3,6 mil. euro pe an din chirii. Și în zona podului Grant omul de afaceri român are un plan ambițios. În locul fostei IFMA este pregătită dezvoltarea unui complex de clădiri cu înălţimi de până la 80 de metri, dar şi imobile cu nivel redus, cu locuinţe terasate.

Aflat într-o perioadă fastă, Ion Țiriac a anunțat, încă de anul trecut, că are în plan extinderea investițiilor din zona fostului Metro Otopeni unde acum se află expoziția sa de mașini de  epocă și patinoarul Telekom Arena. Aici el avea în plan construirea unui campus universitar pe circa 35 de hectare care să includă un institut de educație fizică, unul de recuperare medicală, altul de business și IT, spații de cazare cu 4.500 de camere, un amfiteatru cu trei-patru mii de locuri, stadion de rugby şi de fotbal, pistă de atletism, piscină olimpică şi o academie de tenis. Din nefericire, în această toamnă Ion Țiriac a declarat că întregul proiect este abandonat din cauza lipsei de suport a autorităților române.

Material apărut în Top 100 antreprenori, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here