A construit cu discreție un business

0

În ciuda faptului că afacerile ridicate de el au atins proporții spectaculoase în întreaga Europă Centrală și de Est, iar mass-media a încercat din răsputeri să îl scoată la lumină, Zoltan Teszári a rămas, la 48 de ani, un necunoscut.

„Milionarul discret” a construit însă, cablu cu cablu și program peste program, o impresionantă rețea de companii care poartă diferite nume, de la RCS-RDS până la Cable Communications Systems sau Digi Hungary.

Totul a început însă în anul 1992 când un grup de persoane fizice din România, incluzându-l pe Zoltán Teszári, a înființat societatea TVS Holding Brasov, a început să construiască rețele de cablu și să ofere servicii de televiziune în Oradea și Brașov. Un an mai târziu, omul de afaceri a fondat împreună cu parteneri de afaceri societatea Kappa, cea care a construit și operat una dintre cele mai importante și moderne rețele de televiziune prin cablu din București la acel moment.

În 1996, acționarii Kappa au împărțit rețeaua societății din București în două părți egale. Teszári dorea să extindă operațiunile în întreaga țară, în timp ce ceilalți acționari doreau să limiteze acoperirea rețelei Kappa la orașul București.

După împărțire, Teszári a contribuit cu jumătatea sa din rețeaua inițială a societății Kappa și cu toate drepturile sale din cadrul societății la un proces de fuziune cu societatea Analog CATV, un alt operator de cablu important din București, care și-a schimbat denumirea în Romania Cable Systems S.A. în 1997.

Tot în acea perioadă sunt făcute investiții importante în dezvoltarea rețelelor de cablu și sunt achiziționate numeroase rețele de internet în România și Ungaria.

Din 1998 până în 1999, Carpathian Cable Investments S.r.l. și afiliații săi au investit aproximativ 10 milioane de dolari. Ulterior, între 1999 și 2000, Celest Limited și afiliații săi au investit alte aproximativ 6 milioane de dolari. Aceste fonduri au fost utilizate pentru nevoile de dezvoltare pe parcursul perioadei respective.

În 2005, societatea TVS Holding Brașov S.A., care a susținut financiar și operațional dezvoltarea afacerilor lui Teszári  în perioada respectivă și care funcționa ca membru al Grupului, a fuzionat cu Romania Cable Systems S.A. În plus, în același an, Romania Cable Systems S.A. a fuzionat cu Romania Data Systems S.A., societatea rezultantă schimbându-și denumirea în RCS & RDS S.A. Cable Communications Systems N.V., care și-a schimbat denumirea în Digi Communications N.V. a fost înființată în anul 2000 și este în prezent acționarul majoritar al RCS & RDS.

Extindere internațională

Grupul controlat de Zoltán Teszári a aplicat o strategie de extindere internațională în paralel cu extinderea și diversificarea din România. Extinderea internațională a început la sfârșitul anului 1998 în Ungaria prin achiuziționarea a 15 rețele mici.

În decembrie 2004, au fost lansate și serviciile DTH în România sub marca „DIGI”, iar în 2008-2010 au fost puse la punct servicii de telecomunicații mobile în Spania și Italia, vizând marile comunități de români.

Din iulie 2009, grupul lui Teszári oferă propriile canale TV în România și Ungaria. Primul canal a fost cel de sport cu conținut premium, DIGI Sport. Oferta include acum canale sport (DIGI Sport 1, DIGI Sport 2, DIGI Sport 3 și DIGI Sport 4 și un canal de filme cu plată (Film Now), un canal de știri (DIGI 24), canale de documentare (DIGI World, DIGI Life și DIGI Animal World), canale de muzică UTV Music Channel Hora TV. Începând cu mai 2015 au fost incluse în portofoliu stații radio precum Pro FM, Music FM sau Dance FM), iar în noiembrie 2015, a fost lansat DIGI FM.

2017, an important pentru Digi

2017 va rămâne în istoria Digi Communications ca un reper important deoarece a fost anul în care a fost listată la Bursa de Valori din București. Tot în același an Digi Hungary a achiziționat Invitel, proces care s-a finalizat pe 30 mai 2018.

În primul semestru din 2018 veniturile au crescut cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior, de la 454 milioane de euro la 475,8 milioane. EBITDA ajustată a fost de aproximativ 153 milioane de euro, în creștere cu 9,1% față de aceeași perioadă a anului 2017. În Spania și Italia a fost tot un semestru de creștere, cu un avans de peste 50% al unităților generatoare de venit.

Conform reprezentanților firmei lui Teszari, numărul de gospodării acoperite cu rețeaua de fibră optică, în România și Ungaria, va atinge șapte milioane de case, până la finalul anului. În prezent, Digi Communications are peste 13.000 angajați în România și efective cumulate la nivelul celor patru țări unde are operațiuni de 15.000 angajați. 

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here