În primăvara anului trecut, UiPath a finalizat a patra rundă de finanțare, de 568 de milioane dolari, sumă care a dus evaluarea companiei la nu mai puţin de 7 miliarde de dolari. Nivelul este ameţitor, asta şi dacă nu am mai lua în calcul faptul că vorbim despre o companie relativ nouă în peisajul businessului mondial.
Povestea primului unicorn al economiei românești începe în 2005, când Daniel Dines și Marius Tîrcă au pus bazele companiei DeskOver, într-un apartament de pe strada Delea Veche din sectorul 2 al Capitalei. O lungă perioadă de timp au dezvoltat librării automatizate și kituri software pentru companii gigant precum IBM, Google sau Microsoft.
Totuşi, în 2012, acţionarii au ales să mizeze pe o resoftare a businessului, încercând un update într-un nou domeniu: automatizarea robotizată. Erau convinşi că acolo este o piaţă interesantă, cu mult potenţial, aşa că au început să construiască o platformă de operare de roboţi software.
În acel moment, s-au făcut şi o serie de greşeli, cei zece programatori din echipă şurubărind virtual la noul proiect, dar oferind şi servicii în domeniul consultanței și outsourcingului.
„În acea perioadă am eșuat de multe ori. De altfel, UiPath e rezultatul tuturor greșelilor pe care un antreprenor poate să le facă“, explică Daniel Dines de ce atragerea unor investitori de la început ar fi fost strategia corectă. Până la urmă, nu au fost motive de regret. Pierzând ceva timp, platforma a fost pregătită în momentul ideal.
Astfel, în 2013, a venit primul client, o companie indiană, iar conceptul mai trebuia rafinat. Colaborarea a fost de o importanţă uriaşă, nu doar că le-a validat produsul, dar i-a ajutat să înţeleagă cum pot să-l facă şi mai bun.
În 2015, DeskOver a devenit UiPath, iar compania şi-a deschis primele birouri în SUA. Ceea ce a urmat este cunoscut de toată lumea. Investitorii s-au luptat să intre în povestea UiPath, numărul de angajaţi a depăşit pragul de 3.000, iar compania a devenit lider detaşat pe piaţa globală.
La shopping pe piaţa globală
A dezvoltat cea mai valoroasă companie românească. Această performanţă spune enorm de multe despre Daniel Dines, un antreprenor care este convins că pasiunea este ingredientul care garantează succesul în business. Iar, dacă se ţine cont de reuşitele lui, nici nu poate fi contrazis.
UiPath s-a lansat pe o piaţă în construcţie, a venit cu un produs bun, a ştiut să fie receptiv la nevoile partenerilor şi, prin urmare, a devenit rapid unicorn. Acum, după ultima rundă de finanţare, evaluarea companiei este de şapte miliarde de dolari.
Nivelul la care a ajuns o aduce în rândul celor mai mari jucători globali din tehnologie, aşa că modelul de business a beneficiat de un important update.
Prin urmare, pentru o dezvoltare mai rapidă, UiPath a început să preia afacerii cu potenţial, spre sfârşitul anului trecut fiind anunţată achiziţia companiilor ProcessGold din Olanda și StepShot din Estonia. Iar de la UiPath au venit şi alte veşti suprinzătore. Ajunsă la 3.300 de angajaţi, compania a anunţat că va disponibiliza aproximativ 400. Decizia nu are legătură cu stabilitatea financiară, ci cu o eficientizare a proceselor interne.

Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.
[…] 1 este ocupat de omul de afaceri Daniel Dineș, fondatorul companiei UiPath, primul unicorn românesc, cu o avere estimată la 7,7 mld. […]