Antreprenorul Dragoș Petrescu, despre bacșiș: „Propunerea noastră este ca în România să fie evidenţiat pe bonul fiscal”

0
TopAntreprenori.ro - Reglementarea bacsisului in Romania
TopAntreprenori.ro - Reglementarea bacsisului in Romania

Omul de afaceri Dragoș Petrescu este de părere că bacșișul care este lăsat de clienți în restaurante ar trebui trecut separat pe bonul fiscal.

„Acest tips nu este reglementat în prezent, în România. Prima propunere de reglementare a tips-ului a venit printr-o ordonanţă de urgenţă, din 2015, când s-a încercat reglementarea acestuia atât în industria ospitalităţii, cât şi în a taximetriei. La nivel european, există ţări care au reglementat tipsul, cum se gestionează administrativ şi fiscal Germania, Italia, Cehia, dar există şi ţări în care nu există reglementări. Propunerea noastră este ca în România să fie evidenţiat pe bonul fiscal, cu o linie separată, astfel încât să fie extras din zona de TVA şi impozitat cu 10%, ca venit din alte surse, aşa cum este prevăzută în zona jocurilor de noroc”, a precizat Dragoş Petrescu, citat de Agerpres.

Concret, clienţii care vor să lase un bacşiş şi plătesc cu cardul, comunică ospătarului suma pe care vor să o dea, iar pe factura achitată la POS aceasta va apărea distinct. Pentru cei care plătesc cash, suma se va regăsi în acelaşi fel pe factură. Petrescu apreciază că în industria ospitalităţii circa 48% din plăţi sunt făcute cu cardul.

Dragoș Petrescu, cel care controlează afacerile City Grill și care este și preşedintele HORA (Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România ) crede că reglementarea bacşişului va atrage mai mulţi tineri ca lucrători în industria ospitalităţii, inclusiv din diaspora.

În prezent, deficitul de forţă de muncă în industrie este estimat la 100.000 de lucrători, în condiţiile în care, în 2018, numărul celor aduşi din afara UE a fost de circa 7.000 de angajaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here