Proiectele de anvergură au devenit regulă

0

Grupul Erbașu a fost fondat în 1990 de Mihai Erbașu, iar fiii săi, Cristian și Alexandru, împreună cu unchiul lor, Ion, sunt cei care duc astăzi mai departe moștenirea celebrului om de afaceri. Pe lângă afacerile din zona construcțiilor civile și industriale (unde intră și producția de confecții metalice, prefabricate sau mixturi asfaltice), cei din familia Erbașu mai controlează companii și în imobiliare, agricultură și zootehnie, industria alimentară (unde dețin fabrica de prelucrare a laptelui Erbalact) sau în domeniul hotelier.

Hotelul Ibis Styles Erbas din Capitală, de pildă, a fost redeschis în iulie 2018, după ce Construcții Erbaşu a investit patru milioane de euro în renovare. Este prima unitate de cazare din București afiliată la lanțul Ibis Styles și a doua din țară. Hotelul este situat în zona de nord a orașului, în apropiere de zona de business Aviației-Pipera, și este operat de grupul polonez Orbis.

Investiții și contracte

Cristian Erbaşu a fost menționat în 2018 în presa autohtonă ca fiind implicat, în asociere cu un alt om de afaceri (Daniel Piţurlea), în proiectul Arbo Residence, un ansamblu rezidențial cu 1.000 de locuințe ce va fi ridicat pe un teren de șase hectare în Mogoșoaia, lângă București. Se estimează că investiția necesară va atinge nivelul de 70 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro s-au alocat deja în 2018. În prima fază a proiectului se vor construi 300 de locuințe, ce ar trebui finalizate până în decembrie 2019. Întreg complexul ar trebui să fie gata în 2022.

Dar lucrurile se mișcă și în zona construcțiilor pentru terți. După ce veniturile din acest domeniu pe 2016, 2017 și 2018 au fost relativ constante, familia Erbașu se așteaptă la o creștere semnificativă a cifrei de afaceri începând din 2019, având în vedere contractele deja semnate. Printre altele, este vorba despre 179 de milioane de lei plus TVA pentru reabilitarea termică a 74 de blocuri în sectorul 6 din Capitală și de un contract de 210 milioane de lei plus TVA acordat asocierii Construcții Erbașu SA – Concelex SRL – Terra Gaz Construct SRL pentru reconstrucția stadionului Steaua din București. Noua arenă, cu o capacitate de 30.500 de locuri, ar trebui să fie gata până la EURO 2020, când ar trebui utilizată pentru antrenamentele echipelor participante.

Tot anul trecut, asocierea Trameco – Vahostav – Construcții Erbaşu – Grafic Tends a fost desemnată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) drept câștigătoarea licitației pentru amenajarea nodului rutier dintre Centura București și DJ401 București-Berceni. Valoarea proiectului este de 146 de milioane de lei plus TVA. Nu poate fi trecut cu vederea nici contractul de peste 70 de milioane de lei plus TVA pentru ridicarea, în parteneriat cu Selina SA, a unei săli polivalente cu 5.000 de locuri în Oradea.

O țintă ambițioasă

Proiectele de mai sus vin după o perioadă mai puțin fastă, mai ales în zona de lucrări de infrastructură de transport. Omul de afaceri Cristian Erbașu se plângea destul de recent că firma sa de construcții a luat parte într-un an la licitații pentru drumuri și autostrăzi în valoare de trei miliarde de euro și i s-a atribuit doar un contract de circa 30 de milioane de euro.

Totuși, noile lucrări în care va fi implicat grupul Erbașu se vor adăuga la un portofoliu deja impresionant. De-a lungul anilor, compania controlată de familia Erbașu a fost protagonista, printre altele, a unor mari proiecte de construcții și reabilitări, cum ar fi bazinele de înot din București (Steaua și Dinamo), Focșani și Titu, sala polivalentă din Alexandria, complexul Business Vitan din Capitală, hotelul Ibis Styles Bucharest, stadionul din Turnu Măgurele, gara din Călărași, complexul expozițional din Constanța, stațiile de epurare din Timișoara, Târgoviște și Dorohoi plus numeroase supermarketuri, fabrici, clădiri rezidențiale și imobile de birouri.

Nu trebuie uitate nici alte lucrări de importante realizate de companie, cum ar fi rețelele de apă, canal și drumuri în cartierele Vatra Nouă, Străulești, Odăi și Giulești din București, hipodromul și parcul municipal din Ploiești, alte rețele de apă, canal, gaze, termoficare și construcții de drumuri în mai multe județe din țară, dar și reabilitarea termică a peste 1.000 de blocuri din Capitală. 

Iar lucrurile nu ar trebui să meargă decât spre bine, cred reprezentanții familiei, care spuneau recent că își doresc ca peste un deceniu firmele lor să fie active și peste hotare, iar cifra de afaceri a grupului să atingă nivelul de un miliard de euro.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here