Primul unicorn al economiei românești a fost înființat de Daniel Dines și Marius Țîrcă în 2005, într-un apartament de pe strada Delea Veche din sectorul 2 al Capitalei. Prima denumire a companiei a fost DeskOver, iar aceasta dezvolta librării automatizate și kituri software pentru IBM, Google sau Microsoft, toate integrând și produse proprii.
Abia în 2012 echipa de zece programatori a trecut la automatizarea robotizată, care părea potrivită pentru cerințele pieței. Atunci au decis să își orienteze resursele pentru dezvoltarea unei platforme de operare de roboți software. „În acea perioadă am eșuat de multe ori. De altfel, UiPath e rezultatul tuturor greșelilor pe care un antreprenor poate să le facă“, ne-a spus Daniel Dines. Prima greșeală, spune antreprenorul, a fost să construiască un start-up în același timp în care ofereau servicii de consultanță și outsourcing. „A trebuit să finanțăm compania făcând outsourcing. E mai simplu și mai eficient să găsești finanțare abordând acceleratoarele de start-up-uri. Dar în acea perioadă nu era posibil“, își amintește Dines. „Nici nu știam că așa se construiește un start-up, că trebuie să găsești un investitor, să îți validezi cu el ideile, să construiești un produs și apoi să găsești o strategie“, a adăugat acesta.
În al doilea rând, motivația nu era cea potrivită, spune el. „Scopul meu era să am un trai decent. România nu a fost niciodată un loc în care să fie ușor să obții așa ceva, mai ales ca antreprenor. Perioada grea din anii 90 mi-a marcat existența. Deci am avut mereu această grijă, să îmi construiesc stabilitatea zilei de mâine. Cred că asta a fost o greșeală. Nu poți deveni antreprenor ca să ai un venit stabil. Nu trebuie să devii antreprenor pentru un trai decent. Nu merită. Motivația potrivită pentru un antreprenor vine dintr-o chemare personală mai profundă, din dorința de a face ceva. Să fii antreprenor e ceva extrem de riscant și îți poate ruina cariera“, a explicat el.
„Ceea ce mi-a schimbat perspectiva a fost felul în care evoluau start-up-urile din Silicon Valley. Site-ul TechCrunch a început să scrie despre noi start-up-uri, a apărut un nou accelerator american în martie 2005, iar apoi l-am întâlnit pe Paul Graham, unul dintre mentorii a cărui filosofie m-a influențat profund. Am înțeles că se poate construi o companie doar din dragoste pentru tehnologie sau pentru a face ceva bun, dincolo de binele personal. Atunci mi-am schimbat complet viziunea, am încetat să mai oferim servicii de outsourcing și ne-am oferit să dezvoltăm cel mai bun produs pe care îl putem dezvolta, apoi vedem ce se întâmplă. Acesta a fost un moment de cotitură în evoluția noastră“, povestește Dines. Dar încă era loc de greșeli. „Am lansat produsul prea târziu. L-am șlefuit prea mult în loc să îl punem pe piață mult mai rapid“, povestește antreprenorul. Succesul a venit abia în 2013, odată cu primul client, o companie indiană. În acel an, DeskOver a lansat primul produs care targeta piața de RPA. „În 2014-2015 aveam impresia că aveam competiție puternică, dar fără să ținem cont de asta am început să ne mărim echipa, iar dezvoltarea a explodat. Vine un moment în care trebuie să ai o doză de nebunie“, a povestit Dines.
În 2015, DeskOver devine UiPath și finalizează primele parteneriate cu companii mari de consultanță și BPO. Mai mult, compania deschide primele birouri în SUA și crește echipa de la 10 angajați la 100. Pentru a-și susține creșterea, în 2017 start-up-ul și-a început expansiunea globală, dublând numărul de angajați la 500 și deschizând birouri noi în zece țări. Printre acestea, cel din Japonia are un rol major în dezvoltarea companiei. Pentru că s-a dezvoltat din București ca fiind un lider al unei piețe aflate la început la nivel global, primul unicorn al României este o excepție de la regulă. Mai ales pentru că și-a dezvoltat principalul produs independent de o piață despre care nu știau mare lucru, și mai mult, acum cinci ani erau în prag de faliment.
UiPath e rezultatul tuturor greșelilor pe care un antreprenor poate să le facă.
Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.