Femeia care conduce liderul telecom din România

0

Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul telecomunicațiilor, Liudmila Climoc este Chief Executive Officer al Orange România începând cu data de 1 mai 2016, după 7 ani în același rol în cadrul subsidiarei din Moldova.

Sub conducerea sa, Orange Moldova și-a dublat baza de clienți la peste 2,6 milioane, consolidând poziția de lider a companiei, cu o cotă de piață de 57% în sectorul de telecomunicații mobile.

S-a alăturat Orange Moldova în 1998, unde a deținut o serie de roluri de management în cadrul departamentului comercial. În 2008, Liudmila Climoc a fost promovată din poziția de Chief Sales Officer în cea de Chief Executive Officer. A fost pentru prima dată când francezii au ales să promoveze un om local pentru o funcţie rezervată de regulă expaţilor.

Un nou orizont

Liudmila Climoc a absolvit Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică din cadrul Universităţii Tehnice din Republica Moldova. Deși cu background universitar în zona industrială, nu a avut nicio problemă să înceapă o carieră într-un domeniu cu totul nou.

„Momentul intrării mele în telecom se sincroniza cu dispariția industriei grele și această oportunitate deschidea un nou orizont pentru care posibilitățile erau nelimitate,” avea să declare CEO-ul Orange România într-un interviu pentru revista Cariere.

Șefa celui mai important jucător pe piața telecom din România este de părere că parcursul profesional trebuie să fie unul care să crească organic, să nu sară peste etape și în care educația joacă un rol central. Peste toate acestea, munca susținută este ingredientul care face ca ascensiunea în carieră să fie garantată.

„Provin dintr-o familie pentru care munca susținută a fost o convingere și am preluat această valoare, la care s-a adăugat curiozitatea de a învăța lucruri noi,” spune Liudmila Climoc, care adaugă faptul că un rol deosebit de important în dezvoltarea sa l-au avut chiar părinții ei, pe care-i consideră niște adevărați mentori.

Leadership feminin într-un domeniu destinat aproape exclusiv bărbaților

Despre industria telecom, cea în care lucrează de mai bine de două decenii, spune că „e un loc propice pentru a întâlni oameni extrem de pasionați, de la care ai ce învăța.” Nu demult, într-un interviu acordat publicației Journal General de l’Europe, directoarea generală a Orange România recunoaște că piața telecom locală este un mediu în care concurența este foarte acerbă, iar românii sunt foarte atenți la calitatea serviciilor care li se oferă.

În ceea ce privește leadershipul feminim, este interesant că în board-ul de conducere de la Orange România, 28% dintre directori sunt femei, în condițiile în care se presupune că domeniul este unul destinat aproape exclusiv bărbaților. Mai precis, tot ce ține de finanțele companiei, zona de resurse umane precum și cea de client service sunt sub supravegherea unor femei. Și nu în ultimul rând, chiar frâiele întregii companii se află, de asemenea, pe mâinile unei femei.

Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie, catalog disponibil în rețeaua InMedio.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie și printr-un e-mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here