O afacere sănătoasă

0

Omul de afaceri Grigore Horoi a reușit să construiască brandul Agricola, unul dintre cei mai importanți jucători din industria cărnii. În ultimii zece ani de activitate, grupul Agricola a reușit creșterea volumelor produse și vândute într-un ritm susținut, efort concretizat prin creșteri mai mari cu 200% ale cifrei de afaceri.

Conform lui Grigore Horoi, în ultima perioadă s-au investit anual aproape opt milioane de euro în firmele grupului său, „investiții menite să susțină îmbunătățirea calității produselor și a serviciilor atașate, îmbunătățirea condițiilor de muncă”.

Pentru 2019, antreprenorul din județul Bacău a anunțat o investiție de 18 milioane de euro, bani care vor contribui la creșterea volumelor vândute, a calității produselor și la condiții mai bune de muncă pentru angajați.   

Grigore Horoi consideră că schimbările frecvente ale legislației afectează predictibilitatea și descurajează investițiile străine. „De asemenea, climatul politic din țara noastră din ultimii 10 ani și lupta surdă dintre palate nu sunt de natură să dea încrederea și liniștea necesare pentru identificarea direcției strategice a națiunii, să lucrăm în armonie pentru obiective de importanță națională. O altă vulnerabilitate o reprezintă, pentru mediul de business, atitudinea de multe ori ostilă a reprezentanților statului, care în loc să sprijine și să încurajeze afacerile mai curând împiedică și descurajează singura sursă reală de bunăstare. Toate cele de mai sus provoacă și migrația forței de muncă, un fenomen greu de gestionat”, a explicat antreprenorul.

Criză de lideri

Președintele grupului Agricola consideră că avem o țară bogată, cu multe resurse, cu multe lucruri încă nefăcute, cu un potențial de dezvoltare economică și socială încă neexploatat.

El crede că în acest moment România se află într-o criză de lideri care să se bucure de o largă recunoaștere, să reprezinte modele pentru alții capabili să coaguleze eforturile națiunii pentru obiective îndrăznețe dar realiste. Omul de afaceri militează pentru ca oamenii de afaceri să fie respectați și încurajați. 

„Succesele lor trebuie mediatizate (sunt produse media și organizații non-profit care fac aceste lucruri) pentru a deveni sursă de inspirație pentru cei care încă nu au determinarea de a-și lua soarta în propriile mâini”, spune Horoi.

 În viziunea acestuia, obligațiile antreprenorilor față de România ar fi o justă repartizare a valorii create între capital și muncă, să genereze resurse pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerii și să întoarcă comunității o parte dintre beneficiile realizate prin programme CSR.

 „Noi ducem mai departe o tradiție începută undeva la mijlocul anilor ’50. Cred că Agricola va rămâne un jucător important în agribusiness-ul românesc pentru încă mulți ani de aici înainte”, a sublinitat Grigore Horoi.

Antreprenorul din Bacău face sport, citește, călătorește și îi plac întâlnirile cu prietenii. Grupul său sprijină comunitatea în domenii variate: activități culturale, educative, sportive, sociale (ajută fundații și asociații care se ocupă de susținerea persoanelor aflate în dificultate) și, în ultimul timp, se implică în amenajarea unor străzi din municipiul Bacău.

Întrebat care este brandul românesc care reprezintă cel mai bine România în lume, Horoi a precizat că acesta este Dacia. „Este un brand vândut și vizibil pe străzile mai multor continente, din America Centrală și până în Asia.” Președintele grupului Agricola a menționat și că îi plac mai mulți antreprenori români precum Florin Talpeș și Iulian Stanciu.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here