Jean Valvis – Creatorul de branduri

1

Jean Valvis este cetățean elvețian de origine greacă, a trăit și studiat și în Elveția, și în Grecia, dar și în Franța (unde a frecventat celebra universitate Sorbona) și are mai multe diplome de arhitect.

De vreun sfert de secol locuiește mai mult în România, unde activează într-un domeniu cu totul diferit de cel pentru care s-a pregătit. Iar numele său este strâns legat de câteva dintre cele mai cunoscute mărci autohtone.

Povestea lui Jean Valvis la noi în țară începe în 1994, când a investit în producătorul de ape minerale Dorna Apemin. În următorii ani, el a construit trei fabrici pentru îmbutelierea apelor minerale în zona Suceava (Dorna, Poiana Negri, Izvorul Alb), dar în paralel a pus, de asemenea, bazele firmei Dorna Lactate SA, cu fabrici la Dorna Candreni și Vatra Dornei și o subsidiară în Atena. În scurt timp, marca LaDorna, sub care se comercializau 85 de produse diferite (lapte, iaurturi, brânzeturi) a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate de consumatori.

Jean Valvis a demonstrat tot timpul că este un om care știe să identifice o oportunitate. Așa că, în 2002, nu a refuzat oferta celor de la Coca Cola și a încasat aproape 40 de milioane de euro în schimbul diviziei de ape minerale. Iar investiția gigantului american s-a dovedit una inspirată, produsele Dorna ocupând pentru mulți ani locuri fruntașe în topul mărcilor de profil.

Un al doilea exit de succes a avut loc în 2008, când Valvis a vândut, pentru o sumă estimată între 70 și 90 de milioane de euro, divizia de lactate către francezii de la Lactalis. Și în acest caz achiziția s-a dovedit un succes, LaDorna rămânând una dintre cele mai puternice mărci de pe piață. Unii ar fi luat banii și s-ar fi retras pe o plajă tropicală. Însă o astfel de viață pare să nu i se potrivească lui Valvis.

După cele două tranzacții, omul de afaceri nu s-a gândit nici măcar pentru o clipă să abandoneze România și industria alimentară, ci a folosit fondurile disponibile pentru alte investiții. La început, s-a axat pe Viti-Pomicola Sâmburești, companie pe care o cumpărase în 2006 și care a lansat în 2009 mărcile de vinuri Château Valvis, Domeniile Sâmburești și Sâmburel de Olt. În cei zece ani care au trecut de atunci brandurile respective au devenit celebre și sunt distribuite atât de marile lanțuri de retail, cât și de micile magazine. Undeva la 5% din producție merge la export, ajungând în Europa, dar chiar și în Asia sau America de Sud.

Un alt pariu ce pare câștigător este zona de agricultură și energie eco, unde afacerile lui Valvis se desfășoară prin intermediul Dorna Agri, companie fondată în ultimul deceniu al anului trecut. Firma cultivă circa 10.000 de hectare de teren la Roseți, în județul Călărași. În urmă cu câțiva ani au existat zvonuri că antreprenorul urma să vândă și Dorna Agri, însă pentru moment discuțiile cu cei interesați nu s-au concretizat.

Apă curată și marketing

Însă cea mai recentă marcă lansată de Valvis este și cea mai celebră și cu cel mai mare succes. Este vorba de apa minerală Aqua Carpatica, produs pe care antreprenorul l-a scos pe piață în 2011 și care a ajuns rapid unul dintre cele mai bine vândute din categoria sa. „Au fost două elemente care au condus la succesul brandului. O dată șansa de a descoperi izvorul din România care are caracteristica principală zero nitrați și a doua oară decizia conștientă de a aloca un buget uriaș, 50% din cifra de afaceri, pentru marketing. Nu există brand, nu există consolidare la valoarea produsului dacă nu dai posibilitatea consumatorului să vadă ceva diferit pe piață”, spunea recent Jean Valvis în cadrul evenimentului Branduri Românești.

Jean Valvis a mai dezvăluit și detalii despre evoluția fulminantă a vânzărilor: „În 2011, primul an de prezentă pe piață, vindeam 16 milioane de litri. În 2012, vânzările au crescut la 55 de milioane de litri, plus undeva la 10 milioane de litri comenzi neonorate.” Iar piața locală nu a fost de ajuns. Treptat, apa extrasă și îmbuteliată la poalele Carpaților a ajuns să fie distribuită pe numeroase piețe externe, cum ar fi Statele Unite, Japonia, China, Australia, Rusia, Marea Britanie, Irlanda, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, Spania sau Germania. Iar din toamna lui 2017 se găsește și în numeroase hipermarketuri Tesco din Regatul Unit.

110 milioane euro ar putea fi valoarea cumulată a exiturilor lui Valvis din Dorna Apemin și Dorna Lactate, cele două companii pe care le-a fondat în Suceava în anii ‘90.

Nu există brand, nu există consolidare la valoarea produsului dacă nu dai posibilitatea consumatorului să vadă ceva diferit pe piață.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here