Principiul egalității de gen poate deveni un factor al coeziunii sociale, un indicator valoros al democrației solide și consistente, dar numai în cazul în care acest principiu este aplicat în mod corect și coerent pe toate palierele vieții sociale și politice, cu precădere în domeniul politicilor publice, capabile să opereze schimbări de durată.
Într-o societate în care 28,9% dintre antreprenorii români sunt femei, care mai înregistrează, din păcate, cazuri de violență domestică, apare necesitatea încurajării și sprijinirea acestora în confruntarea cu fenomenele antisociale. Prejudecățile culturale și existența posibilităților minime de avansare și promovare a femeilor reprezintă principalele două obstacole în calea antreprenoriatului feminin. În vederea sprijinirii femeilor antreprenor este necesară unitatea acestora, crearea unei comunități puternice de afaceri, la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii, condiție îndeplinită în țările care se află în fruntea clasamentelor europene.
De aceea, nu voi pregeta să promovez, alături de Confederația Națională pentru Antre prenoriat Feminin – CONAF, cultura antreprenorială în rândul femeilor pentru ca, împreună, să atingem obiectivul major al valori zării femeii. Pentru că, într-o societate sigură, unde femeile și copiii cresc în siguranță, în armonie și respect reciproc cu bărbații, nu poate exista decât progres, cu beneficiile adiacente dar deloc neglijabile: nivel de stres redus, creșterea calității vieții și a speranței de viață, ridicarea gradului de cultură și civilizație.
Trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, să fim unite și curajoase și să nu admitem sub nicio formă discriminarea, să construim o comunitate de antreprenori sănătoasă, funcțională, capabilă să răspundă cerințelor economiei de piață în care noi, femeile, să re prezentăm o piesă importantă a mecanismului economiei românești.
DESPRE AUTOR:
CARMEN BURTEA – deține funcția de vicepreședinte al Confederației Natională Pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), de secretar general al Asociației Nationale a Antreprenorilor (ANAA) și membru al Federației Patronatelor Femeilor Antreprenorilor (FPFA) este totodată, Premium member of PWN România și membru fondator al Asociației Părințiilor Colegiului Național Ion Luca Caragiale din București. Prezența ei în mediul de afaceri antreprenorial încă din anul 1992 s-a dovedit a fi eficiența din toate punctele de vedere. Pe parcursul activității sale profesionale a contribuit la diverse proiecte colective, proiecte publicate și promovate de instituții de profil. Licențiată în economie și comerț la nivel internațional, drept interanațional și master în resurse umane (Academia de Studii Economice), este trainer licențiat și speaker cunoscut în domeniul afacerilor și al antreprenoriatului, alături de o echipă de profesioniști care promovează drepturile și egalitatea femeilor în mediul de afaceri.
Articol apărut în TOP 50 Femei în Economie.
Puteți comanda Top 50 Femei în Economie, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 30 de lei.