Nawaf Salameh – Regizorul „filmului” Alexandrion

0

Nawaf Salameh a pus bazele grupului Alexandrion în urmă cu peste 25 de ani, un business de familie pe care l-a dezvoltat treptat atât pe plan local cât și internațional.

Spiritul antreprenorial și l-a dezvoltat încă din familie, tatăl lui fiind distribuitor de medicamente și proprietarul unui lanț de farmacii în Siria. A vrut să devină regizor însă la îndemnul mamei ajunge în România și urmează cursurile Facultății de Medicină.

S-a lansat în business în Grecia, acolo unde a ales să facă rezidențiatul. Mai întâi a făcut comerț cu dulciuri, iar apoi a preluat o mică distilerie în Creta. „Am devenit om de afaceri în Grecia, dar locul meu unde am crescut de la 17 ani a fost România. Nu puteam să aleg o altă ţară“, spune omul de afaceri.

A reușit să își conducă mai târziu afacerea ca pe un platou de filmare. Fiecare produs nou, fiecare achiziție trebuia să aibă în spate o istorie, să promoveze o viziune, să transmită o emoție. Acum, peste ani, Nawaf Salameh consideră că visul său de a fi regizor s-a împlinit.

Alexandrion Group este cel mai mare producător de băuturi spirtoase din România, unitatea de producție fiind localizată în localitatea Pleașa (județul Prahova), având totodată birouri și filiale în Cipru, Brazilia, Grecia și SUA. Planurile pentru dezvoltarea businessului în România sunt uriașe, omul de afaceri dorind să investească 200 de milioane de euro în următorii 10 ani.

O nouă linie de business

Pe lângă producția de băuturi spirtoase, grupul activează, pe piața românească, în mai multe sectoare economice.

În primăvara anului 2018, Alexandrion Group, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din România anunța că va prelua portofoliul de vinuri românești al grupului Halewood.

„Alexandrion Group va deveni prin această achiziție unul dintre cei mai puternici și mai competitivi jucători de pe piața din România. Suntem o companie cu tradiție, care investește în România și acordă maximă atenție necesităților și cerințelor consumatorilor săi. Suntem foarte selectivi cu afacerile pe care le includem în portofoliul nostru și avem încredere că această decizie va fi pe placul consumatorilor noștri”, declara atunci Nawaf Salameh, președintele și fondatorul Alexandrion Group.

Anul trecut în aprilie, grupul anunța că a reunit cele şase firme achiziţionate în 2018 prin preluarea Halewood Wines and Spirits România, sub denumirea The Iconic Estate. Astfel, noua entitate deține instalații de producție și depozitare, linii de îmbuteliere pentru vinuri liniștite și spumante, depozit cu temperatură controlată și pivnițe subterane.

Vinăria din Tohani, Gura Vadului, este una dintre cele mai mari pivnițe din regiunea Dealu Mare, cu o capacitate de procesare de 5.000 tone de struguri pe an, fiind produse aproximativ 3,6 milioane de litri anual, reprezentând 5 milioane de sticle. An de an, vinurile produse au fost premiate în diverse competiții internaționale, cea mai de notabilă fiind cea pentru primul producător român medaliat cu aur, pentru Prahova Valley Special Reserve Pinot Noir 1999 la Concours Mondial de Bruxelles în anul 2002.

Deținător a peste 255 ha de podgorii într-una dintre cele mai fertile regiuni viticole din România – Dealu Mare, The Iconic Estate vinde vinurile sale în mai mult de 40 de țări din întreaga lume și a devenit cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate din România, aproximativ 40% din producția anuală fiind vândută în străinătate.

Pivnițele Rhein & CIE Azuga, parte din The Iconic Estate, reprezintă cea mai veche locaţie unde se produce, fără întrerupere de la înființare (1892) și până în prezent vinul spumant după metoda tradițională – metoda Champenoise.

Implicare socială

Nawaf Salameh conduce și fundația Alexandrion, înființată în 2003, ca urmare a numeroaselor activităţi umanitare desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group.

De-a lungul timpului, Fundaţia Alexandrion şi-a pus amprenta atât în susţinerea performanţelor sportului românesc, cât și în sprijinirea și promovării culturii.

Gala Trofeele Alexandrion a ajuns la cea de-a cincea ediție, în timp ce Gala Constantin Brâncoveanu a ajuns să fie organizată și peste hotare.

Nawaf Salameh ocupă primul loc în clasamentul celor mai importanți antreprenori de pe piața vinului și locul 8 în Top 10 Cei mai buni Antreprenori din România

Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here