FAN Courier – Campioni în antreprenoriat

0
Adrian Mihai, Neculai Mihai și Felix Pătrășcanu - fondatorii FAN Courier

Numele celor trei antreprenori Adrian Mihai, Neculai Mihai și Felix Pătrășcanu sunt legate de o companie care a devenit, de mulți ani, liderul incontestabil al pieței de curierat din România. Este vorba de FAN Courier, o companie ajunsă deja la 6.150 de angajați și la o cifră de afaceri care se îndreaptă către pragul de 674 de milioane de lei.

„Proiectul FAN Courier este, cu siguranță, în plan profesional, cea mai mare realizare a mea și a partenerilor noștri. Dacă ne uităm în urmă, am pornit la drum cu o Dacie și acum avem o flotă de peste 3900 de autovehicule, am început activitatea într-un apartament de bloc și acum ne desfășurăm activitatea pe aproape 100.000 de metri pătrați“, spune Felix Pătrășcanu, CEO-ul companiei, care arată că „acum 20 de ani sortam manual trimiterile, azi avem cele mai performante benzi de sortare din Europa de Sud-Est. Atunci lucram câțiva prieteni și parteneri cu care ne întâlneam în gară să preia trimiterile, azi am depășit granițele României“.

Frații Mihai au început afacerile în 1991. Adrian a intrat în business chiar în primul an de facultate. Șase ani mai târziu, fraţii Mihai împreună cu Felix Pătrăşcanu pun bazele FAN Courier, companie care ulterior avea să devină liderul pieței de curierat din România.

Citiți și:
VIDEO Cum arată cel mai mare HUB din România pentru sortarea și depozitarea coletelor

„Fiecare pas înainte pe care îl faci este, la momentul lui, cea mai importantă realizare a ta, de aceea e greu să vorbești despre bucăți. E ca și cum, la finalul unui puzzle, te minunezi doar de una dintre piese, nu admiri întregul“, spune antreprenorul Felix Pătrășcanu.

Investiții masive

Prima investiţie majoră realizată de cei trei asociaţi a fost în sediul din zona Pipera. Este vorba de o sumă de peste 500.000-600.000 de euro, o parte din bani provenind dintr-un credit bancar. Apoi a urmat sediul de pe Șoseaua de Centură a Capitalei. Este vorba de un HUB, care se întinde pe o suprafaţă de 30.000 mp, compus dintr-un depozit de peste 10.000 mp cu 119 porţi de descărcare, o clădire de birouri şi parcare. Investiţia a depăşit 20 milioane euro şi a fost lansată în 2011. Anul acesta, nivelul investițiilor realizate de FAN Courier depășește 25 de milioane de euro.

 „2018 a fost încă un an în care ne-am concentrat pe investiții, deoarece fără investiții nicio companie, mare sau mică, nu își poate face planuri decât pe termene foarte scurte“, explică CEO-ul companiei, care precizează faptul că „investițiile în flotă sunt constante și foarte importante“. Pentru că tot suntem în an centenar, l-am provocat pe Felix Pătrășcanu să traseze un tablou al celor mai mari atuuri și vulnerabilități ale economiei românești.

„Ca structură, sunt o persoană optimistă, așa că voi începe cu lucrurile constructive. Marele atu al României este dârzenia, că tot suntem în an centenar. Țara asta nu se lasă, renaște de fiecare dată. Cumva, de aici, poți observa și principalul atu al economiei – are capacitatea de a se adapta, exact ca pământul“, spune Felix Pătrășcanu, care adaugă faptul că „dacă te uiți bine la economie“.

Marea vulnerabilitate a acestei țări o reprezintă orgoliul

Vorbind despre vulnerabilitățile economiei românești, CEO-ul FAN Courier este de părere că, „paradoxal, acest avantaj constituie și un dezavantaj. Pentru că, dacă nu ai o viziune clară, te poți trezi ca-n legenda lui Manole. Ce începe să construiască un guvern dărâmă altul. Așadar, cea mai mare vulnerabilitate a României este lipsa unor obiective mari și a unui plan de atingere a lor, o strategie“. Pătrășcanu dă exemplul Finlandei, țară care și-a propus educația ca obiectiv strategic pe termen lung și respectă acest obiectiv indiferent de guvernul care vine la putere.

„De 25 de ani, noi ne propunem să fim capitaliști, dar fiecare guvern percepe proiectul România într-un alt mod. Unii relaxează fiscalitatea, alții o strâng, unii închid spitale, alții nu le bagă în seamă. Fiecare guvern și fiecare ministru al Educației vine cu propria viziune despre examenul de maturitate al copiilor. Cum poți să schimbi criteriile de la un an la altul când i-ai pregătit după un sistem? Marea vulnerabilitate a acestei țări o reprezintă orgoliul, dorința fiecărui guvern de a rămâne în istorie cu ceva, care, din păcate, nu se finalizează niciodată la timp,“ încheie Felix Pătrășcanu scurta, dar cuprinzătoarea lui radiografie a ceea ce înseamnă nu numai economia, dar și societatea românească, în ansamblu.

Articol apărut în Top 100 antreprenori, anuar lansat în luna decembrie 2018, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here