Lecţii din războiul afacerilor. Episodul 3: Cum se descoperă o fraudă în asigurări

0
Insurance coverage

În România au loc în fiecare zi aproape 100 de accidente rutiere. Cel puţin aceasta este statistica oficială, care însă nu face diferenţa între accidentele reale şi eventuale raportări false. Asta pentru că, e bine de ştiut, în domeniul asigurărilor auto se înregistrează o rată uriaşă a fraudelor. Astfel, dacă în Europa media este situată între 5 si 10%, la noi experţii susţin că aproximativ 20% din totalul dosarelor de daună sunt false şi pot fi considerate infracţiuni.

Motivele sunt numeroase, de la specificul activităţii şi până la sistemul relaţional închis din domeniu. Prin urmare, avem de a face cu una dintre cele mai profitabile activități infracționale, care nu poate fi demonstrată decât printr-un proces laborios de analiză și investigație multidisciplinară. Specialiştii Interdiligence au investigat şi au dovedit mai multe practici ilegale, unul dintre multele proiecte rezolvate fiind un excelent studiu de caz, detaliat mai jos.

Daună totală pentru asigurători

Managementul unei importante companii europeane din domeniul asigurărilor a observat că în câteva oraşe din România a crescut semnificativ numărul de daune auto în cazul polițelor facultative (CASCO).

Din cauza numărului mare de dosare de daună, precum și a suspiciunilor cu privire la implicarea în activități frauduloase a unor angajați și agenți locali de asigurări, managementul companiei a solicitat sprijinul companiei de investigații Interdiligence.

Din cauza specificului industriei, care lasă o mare libertate angajaţilor şi are limitări în ceea ce priveşte verificarea clienţilor, misiunea specialiştilor nu se anunţa una uşoară.

Primul pas făcut de analiștii Interdiligence a fost să creeze o cameră de date electronică în care au indexat multiple documente și fotografii puse la dispoziție de compania de asigurări păgubită. Documente suplimentare obținute din surse publice deschise au fost de asemenea indexate aici.

Apoi, cu ajutorul unor instrumente informatice de analiză și filtrare a datelor, analiștii Interdiligence au identificat elemente comune ce se regăseau în multe dintre rapoartele și fotografiile studiate.  Procesul de analiză a datelor s-a desfășurat cu sprijinul unei echipe mixte formate dintr-un inginer de mecanică auto, un specialist în vânzări auto, un expert în constatarea daunelor auto și un jurist.

În urmă analizei inițiale, analiștii au proiectat sarcini investigative pentru agenții de teren ai Interdiligence. Aceștia au fost însărcinați să documenteze locurile și circumstanțele accidentelor rutiere și a constatării daunelor, autovehicolele pe care s-au constatat daunele, persoanele și societățile comerciale implicate, precum şi sistemul relațional dintre toate aceste elemente.

O atenție deosebită s-a acordat investigării întregului proces de asigurare și constatare a daunei, pornind de la încheierea și emiterea poliței de asigurare, inspecția de risc a autovehicolului si continuand pana la producerea daunei, constatarea acesteia și modalitățile de despăgubire a beneficiarilor polițelor.

Indiciile au condus către mari surprize

Au fost identificate mai multe persoane care introduceau în țară autoturisme de lux achiziționate în regim second-hand din vestul Europei. Autoturismele erau înregistrate și apoi asigurate prin polițe facultative, de fiecare dată la prețuri mai mari decât prețul de achiziție.

Alte persoane, parte din grupul infracțional, conduceau autoturismele asigurate în baza unor procuri emise de proaspeții proprietari și titulari ai polițelor de asigurare. Aceștia avariau mașinile în timpul nopții, în locații în care nu existau martori, acuzând lipsa de vizibilitate sau evitarea unor obstacole, după care se prezentau la anumite birouri de constatare a daunelor unde existau relații deja construite cu inspectorii de daună.

În urma unei investigații complexe multidisciplinare, dublată de analiza detaliată a tuturor datelor și informațiilor colectate din surse multiple, echipa Interdiligence a reușit să identifice în mod clar autorii faptelor, modul de operare folosit și prejudiciul estimativ provocat companiei de asigurări. Atât informațiile cât și probele culese din teren au fost puse la dispoziția companiei de asigurări care a formulat plângeri penale împotriva persoanelor suspecte de fraudă.

Observaţiile specialiştilor Interdiligence, atât în aceasta speţă cât şi în alte cazuri, sunt importante pentru cei care gândesc strategii de dezvoltare, cât şi pentru cei care se ocupă de zona operaţională a businessului. Astfel, au fost identificate o serie de elemente care creează vulnerabilități pentru organizații, cum ar fi lipsa de personal calificat, neimplementarea unui mecanism clar de verificare și control a procedurilor de lucru, a modului de întocmire a documentelor operaționale, a fluxului de date și documente, neînregistrarea corectă a datelor sau stocarea greșită a documentelor. Toate acestea uşurează efortul celor tentaţi să fraudeze.

Citiți și:

Lecții învățate din războiul afacerilor – Episodul 1: Cum descoperi că angajaţii te fură

Lecţii din războiul afacerilor – Episodul 2: Ce faci când partenerul de business te înşală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here