„Romania is a country of quality“ este motto-ul care a ghidat activitatea mea și a echipei Invest Romania încă de la începutul mandatului meu, al cărui punct de referință îl reprezintă promovarea proactivă a României. Ne aflăm într-o perioadă de tranziție către proiecte investiționale cu valoare adăugată ridicată, țara noastră fiind aleasă de unii dintre cei mai mari jucători din lume în diferite domenii. De exemplu, în industria auto, capacitatea României de a asigura marje de profit competitive și a se poziționa ca o destinație profitabilă pe harta globală este dovedită prin prezența unor mari jucători precum Daimler, Pirelli, Michelin, Yazaki, Dräxlmaier, Schaeffler, Siemens, Honeywell, Valeo, Ford și a unor centre R&D importante, precum centrele Bosch și Porsche la Cluj, centrul R&D Renault, cel mai mare în afara Franței sau centrele Continental la Iași și Brașov.
În strânsă legătură cu sectorul auto, dezvoltarea sectorului IT din ultimii ani a făcut ca acesta să devină un facilitator pentru revoluția Industriei 4.0. Prin crearea de noi parteneriate sau consolidarea celor existente între universități și mediul de afaceri, prin înființarea Autorității Naționale pentru Sistemul de învățare duală, Guvernul sprijină extinderea fondului de talente disponibile și crearea unei noi generații de antreprenori. Astfel, dezvoltarea digitalizării industriei auto în țara noastră se va regăsi din ce în ce mai mult în concepția produselor, optimizarea tehnologiilor, logistică, producție lean. Exemplu în acest sens îl constituie două companii aflate în portofoliul InvestRomania: compania BMW a finalizat în 2017 un proiect de selecţie a companiilor IT româneşti care produc software pentru grupul german și Audi, aflat într-un parteneriat cu InvestRomania și AHK pentru identificarea celor mai bune start-up-uri românești în vederea realizării unor proiecte din domeniul serviciilor 5G, in-car entertaiment, smart home & smart living networks. Totodată, componentele de aeronavă Premium Aerotec pentru navele A 350-900 sunt produse în România cu forță de muncă de înaltă calificare.
London Stock Exchange Group, aflat în portofoliul InvestRomania, a intrat în acest an pe piața autohtonă cu un centru de Shared Service, iar Amazon și-a extins prezența cu un nou centru de dezvoltare la București, după cel din Iași.
România rămâne o țară atractivă din perspectiva investițiilor solide, care vizează piețe ce pot permite dezvoltarea de proiecte pe termen lung. Acest lucru este susținut de ratingurile agențiilor internaționale Moody‘s, Fitch și Standard&Poors care au plasat țara noastră în clasa „recomandată pentru investiții“, ca un semnal pozitiv important pentru mediul de afaceri internațional şi pentru pieţele financiare externe, unde încrederea în România este foarte ridicată, mai ales în condiţiile ultimelor evoluții ale contextului economic european.
Am avut cea mai mare creștere economică din UE28 în 2017 și suntem unul dintre cei mai importanți recipienți de ISD din Europa, ocupând poziția 10 în Raportul fDi2018 al Financial Times, cu 5,8 mld USD investiții străine atrase în 2017.
Prin InvestRomania, „one-stop-shop“ pentru investitorii străini, asigurăm coerența unui ciclu complet de servicii de cea mai înaltă calitate: asistența tehnică începe de la „zero“, însoțind realizarea proiectelor de investiții pe tot parcursul procesului decizional, inclusiv în faza post implementare. Sunt prezente în portofoliul nostru nume sonore: VIAVI, ADP, Schaeffler, Procter&Gamble, Garret Advancing Motion, Renault, Microsoft, Huawei, Bosch, Emerson, Yazakki, Calsonic Cansei, IBM etc.
Ceea ce îmi doresc în mandatul meu este ca oferta concretă a României, elaborată atât la nivel județean cât și regional, să ajungă pe masa investitorilor străini și să pot promova oportunitățile de afaceri în fața mediului de business internațional. De aceea, împreună cu echipa mea, am început radiografierea potențialelor proiecte investiționale la nivelul comunităților locale și am lansat o platformă de prezentare a acestora, www.businessromania.gov.ro. Aceasta va permite stabilirea unor contacte de tip B2B/B2G, oferirea unor informații concrete privind variantele de finanțare, cadrul fiscal și juridic destinat societăților comerciale, promovarea proiectelor de tip greenfield și brownfield ce pot fi dezvoltate în regim de parteneriat public-privat și oportunitățile de afaceri existente la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale României.
Material apărut în Top 100 antreprenori, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.
Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.