Din respect pentru antreprenori

0
Ciprian Mailat, Banii.net
Ciprian Mailat, Banii.net

O economie solidă este cea în care antreprenorii dezvoltă businessuri puternice, pe care le transmit generațiilor următoare. Asta se poate observa cu ușurință în țările din vestul Europei sau în Statele Unite.

Acolo găsim afaceri antreprenoriale de zeci sau chiar peste o sută de ani, cu prezență globală și cifre de afaceri de zeci de miliarde de euro sau dolari. La noi încă nu putem discuta de așa ceva. Asta și din cauză că avem doar 30 de ani de economie de piață.

În cele trei decenii care au trecut de la Revoluție am avut parte și de așa-zișii antreprenori prezentați ca salvatori ai unor întreprinderi de stat, multe dintre ele fiind devalizate peste noapte. Afacerile acestora nu au rezistat și au dispărut din peisajul autohton, însă au rămas cele care au fost pornite cu greu de adevărații antreprenori.

Așa avem astăzi exemple de businessuri începute în anii ’90 sau chiar după anul 2000 care în prezent derulează afaceri de sute de milioane și au mii de angajați. Aceștia sunt cei care își asumă riscuri, realizează investiții, oferă locuri de muncă și plătesc taxe și impozite. Ei trebuie încurajați, nu șicanați prin excesul de zel de autorităților. Mai mult, ei trebuie promovați și ajutați ori de câte ori este posibil să intre pe noi piețe, exportând astfel bunuri și servicii românești. Și aducând astfel bani în țară.

Totodată, ei pot fi adevărate repere pentru tinerii care vor săși dezvolte spiritul antreprenorial. Doar așa economia noastră poate să prospere și să devină o forță măcar în regiune.

Prin acest anuar, (100 Cei mai buni Antreprenori – n.a.) noi asta ne-am propus. Să arătăm partea frumoasă a businessului românesc, poveștile antreprenoriale care inspiră și oamenii care au ridicat de la pământ economia. Suntem siguri că, dacă vom învăța să recunoaștem meritele acestora, putem spera că peste alți 30 de ani vom avea mai multe companii românești de talie mondială, care să rivalizeze cu Bosch, Apple, Google sau Microsoft.

Acest articol a apărut în anuarul „100 Cei mai buni Antreprenori”, ediția 2020, disponibil în rețeaua InMedio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here