Antreprenorii dau ora exactă în economie

0
Anca Dragu
Anca Dragu - former minister of Public Finances

Antreprenoriatul românesc a căpătat amploare în ultimii ani, ceea ce ne arată că economia românească a început să se maturizeze. Antreprenorii sunt cei care „dau ora exactă“ în economie, deoarece ei identifică oportunitățile de business, găsesc soluții pentru depășirea dificultăților, creează locuri de muncă și sunt contributori importanți la bugetul statului. Antreprenorii sunt inovatorii societății. Dar au și ei o nevoie fundamentală: stabilitate și predictibilitate legislativă, în special fiscală. Modificarea peste noapte a regulilor fiscale îi face reticenți și ineficienți, poate chiar să renunțe la o afacere în care deja au investit resurse. Povara administrativă și calitatea mediului de afaceri sunt alte elemente prețioase pentru antreprenori.

Un diagnostic rapid asupra ușurinței cu care se pot face afaceri în România ne arată că statul ar trebui să fie mai ambițios în a sprijini mediul de business și a crește competitivitatea firmelor românești. Ar putea pune astfel capăt curentului actual în rândurile antreprenorilor români de a-și exporta businessurile de succes în țări cu infrastructura propice, cum ar fi incubatoare de business și oferă acces facil la toate tipurile de resurse. Astfel, România se află pe locul 45 din 190 de țări la ușurința de a face afaceri, conform indicelui agregat „Doing Business“, calculat de Banca Mondială. Din cele 10 domenii evaluate, cele mai slabe rezultate se înregistrează la obținerea autorizațiilor de construcție (locul 150 din 190 de țări!) și la conectarea la rețeaua de electricitate (locul 147). Demararea unei afaceri (64), protejarea acționarilor minoritari (57), procedurile de insolvență (51) sunt alte domenii dificile pentru mediul de afaceri. Cele mai bune domenii pentru antreprenorii români sunt ușurința cu care o firmă poate face activități de import-export (locul 1), aplicarea contractelor (17), accesul la creditare (20), plata taxelor (42) și înregistrarea proprietăților (45).

Statul trebuie să-și modifice urgent atitudinea față de sectorul privat, să îi acorde mai mare atenție, și să pună pe antreprenori în centrul sistemului. Creșterea competitivității mediului de afaceri este soluția unei creșteri economice sănătoase și sustenabile.

Material apărut în Top 100 antreprenori, care se găsește la punctele de difuzare a presei și în rețeaua Inmedio.

Puteți comanda Top 100 antreprenori, printr-un mail la adresa office@banii.net, în care să specificați adresa și numărul de exemplare dorite. Prețul unui exemplar este de 25 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here