Pandemia de coronavirus și-a pus puternic amprenta în toate domeniile, dar mai ales în sectorul HoReCa unde activitatea cafenelelor restaurantelor și hotelurilor din România a fost înghețată timp de trei luni de zile. Cu mâinile legate practic, antreprenorii au trebuit să găsească soluții rapide pentru a-și susține businessurile și angajații.
Dacă pentru unii această perioadă a fost una de impas, pentru anumiți antreprenori a fost momentul propice să caute soluții inovate și să-și dea un refresh business-ului. Un exemplu de acest fel este Ganesha Caffe, o afacere care a fost începută acum șapte ani de niște tineri încrezători și care și-a deschis recent ce-a de-a treia locație.
Începuturi
Trei tineri absolvenți de Drept și-au deschis acum șapte ani o afacere într-un domeniu total necunoscut lor, mai exact o cafenea într-o zonă nefrecventată de turiști. Este vorba despre Kristina Rababah, Ali Rababah și George Ioniță, proprietarii „Ganesha Caffe”, cunoscută pentru cea mai bună narghilea din București.
Cu o investiție inițială de peste 100.000 de euro, cei trei au deschis o cafenea într-o locație „de cartier” în zona Barbu Văcărescu care, în a doua zi a fost plină de clienți.

„Nu am avut un plan de afaceri acum șapte ani. Ne-am dorit foarte mult. Nu am avut niciun moment de ezitare. Am avut doar dorință și încredere în noi”, povestește Kristina Rababah.
Kristina Rababah consideră că vârsta fragedă la care au început să meargă pe acest drum i-a ajutat pentru că nu au perceput provocările ca pe niște piedici.
„Provocări au fost de-a lungul timpului dar poate noi nu le-am privit până la urmă ca pe niște piedici. Într-un business te lovești de tot felul de probleme și important este cum treci peste ele. Noi am fost optimiști de când am deschis. (…). Poate și vârsta ne-a ajutat. Cred că unul din punctele forte este că petrecem mult timp în locație, alături de angajați. Sunt foarte puține zile pe an când lipsim toți trei din locații”, spune aceasta.
Din Barbu Văcărescu în Calea Victoriei

„De a doua locație era mare nevoie„, spune Kristina Rababah care ne-a povestit că, datorită cererii foarte mari din locația de pe Barbu Văcărescu, ea împreună cu asociații săi au decis să deschidă, în 2019, a doua locație, situată pe Calea Victoriei 20.
„Era necesară a doua locație. Cererea era foarte mare. De multe ori nu făceam față să satisfacem cererea clienților. Ne-am gândit că acea zonă, Valea Regilor, cunoscută pentru narghilea, este potrivită. Calea Victoriei este o zonă în dezvoltare, de promenadă. Am investit în jur de 250.000 de euro. Am fost plăcut surprinsă să văd că intră lume din stradă, străini mai ales”, a spus Kristina Rababah.
Lucrările pentru a treia locație, oprite pe timpul stării de urgență

Au vrut să acopere și zona de Nord a Capitalei și cei trei antreprenori au început lucrările pentru deschiderea celei de-a treia locații, situată pe bulevardul Primăverii nr. 4. Proiectul a început în decembrie anul trecut, dar din cauza pandemiei lucrările au fost suspendate. Ca pentru orice business din domeniul HoReCa, perioada pandemiei a fost una cu venituri zero. Cu toate astea, patronii Ganesha Caffe au luat decizia să-și închidă cele două locații cu trei zile înainte de anunțul autorităților prin care activitatea din HoReCa a fost suspendată.

“Noi am închis cu trei zile înainte de a se hotărî închiderea restaurantelor. Din propria inițiativă, ca să ne protejăm angajații și clienții. Noi eram în plină desfășurare cu lucrările în Primăverii. Am închis cele două locații, am băgat toți oamenii în șomaj tehnic, pe absolut toți, și nu am dat afară pe nimeni. Ne-am susținut din fonduri proprii plus linii de credit pentru locația nouă. Noi în piață suntem recunoscuți de către furnizori și de către prestatorii de servicii că ne plătim totul cash. Pe noi perioada asta nu ne-a prins cu datorii. Am pus lacătul la ușă dar nu aveam de plătit nimic la nimeni. De la 15 martie până la 1 iunie veniturile au fost zero. Locația din Primăverii, lucrându-se o perioadă, ne-a înghițit toate resursele. La 1 iunie când am deschis am fost foarte precauți”, ne-a declarat Kristina Rababah, unul din fondatorii Ganesha Caffe.
Peste 400 000 de euro investiți în a treia locație

Chiar dacă sectorul se află într-o perioadă dificilă și nesigură din punct de vedere al viitorului, exact ca acum șapte ani, Kristina Rababah este încrezătoare că și a treia locație care s-a deschis la începutul lunii septembrie pe bulevardul Primăverii se va bucura de același succes ca și celelalte două.
„Am vrut să acoperim și zona de nord a Capitalei. Investiția a fost de peste 400 000 de euro. În Primăverii este cea mai mare locație, de 200 de locuri. Experiența vorbește. (…)Ultima noastră problemă este că nu se va bucura de succes. Problema în momentul de față pentru HoReCa și pentru noi este partea de limitare a orelor pentru că nu îți poți desfășura activitatea la capacitate maximă”, a spus încrezătoare Kristina Rababah.
Locația din Primăverii este cea mai mare dintre cele trei, cu o capacitate de aproximativ 200 de locuri, din care 70 în interior și 130 pe terasă.